Spionii chinezi au „invadat” Silicon Valley! „Google nu este o companie patriotică”

Spionii chinezi au „invadat” Silicon Valley! „Google nu este o companie patriotică”

Într-o lume în care computerele gestionează toate aspectele vieții, de la cumpărături până la armele nucleare, accesul la tehnologiile de ultimă generație pe care se bazează adversarii și potențialii lor inamici este vital pemtru marile puteri.

Unele investesc sume imense în cercetare, celelalte fac eforturi supraomenești de a pune mâna pe descoperirile care au aplicații militare și nu numai. Înveninarea raporturilor dintre Statele Unite și Germania (în dosarul rețelelor 5G gestionate de Huawei), dar și cu Turcia (în ceea ce privește achiziționarea sistemului S400 de la ruși) nu reprezintă decât vârful iceberg-ului. Dincolo de „indiscrețiile” aliaților, americanii au o uriașă problemă internă- serviciile de informații externe par să fi invadat Silicon Valley, centrul mondial al tehnologiei de ultimă oră, dar și al giganților social-media.

Avertismentul vine de la Peter Thiel. Într-o conferință de presă susținută la Washington, pe 14 iulie anul curent, co-fondatorul PayPal (dar și unul dintre arhitecții Facebook și Palantir) a declarat că relația Google cu Republica Populară Chineză este „aparent trădătoare”. Thiel nu a acuzat direct pe nimeni că ar face spionaj, De altfel, folosirea cuvântului „aparent” pare să indice faptul că Thiel crede că oamenii și companiile din Silicon Valley acționează împotriva intereselor americane, chiar dacă nu îți dau seama.

„Ei se consideră a fi atât de profund infiltrați, încât au luat decizia, aparent trădătoare, de a colabora cu armata chineză și nu cu armata americană (...) Asta pentru că (ei n.r.) au făcut un raționament greșit și pe termen scurt: dacă tehnologia nu iese pe ușa din față, oricum va fi furată pe ușa din spate”. În ziua următoare, pe 15 iulie, un al doilea martor, Joe Lonsdale, partener al lui Thiel la Palantir, a ieșit și el la atac pe postul CNBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Google trebuie să evalueze clar ce face. Peter și cu mine am construit o companie foarte patriotică. Google, evident, nu este o companie patriotică. (… ) Toată lumea din Vale (Silicon Valley) știe că guvernul chinez este foarte implicat acolo”, a declarat Joe Lonsdale, care nu s-a ferit să vorbească despre „spionii chinezi”. Seria a continuat pe 16 iulie cu un tweet al lui Alex Stamos, fostul ofițer de securitate al Facebook, care a mers chiar mai departe: „Este absolut rezonabil să presupunem că MSS (Ministerul Securității de Stat al Chinei) și SVR (agenția de spionaj a Rusiei) au corupt angajații tuturor marilor companii de tehnologie”.

Seria de acuzații a generat alarmă. Însuși președintele Trump a promis că Departamentul de Justiție va investiga Google. Presa globalistă și unii dintre politicienii democrați au adoptat, însă, o poziție contrară, afirmând că e vorba despre un delir patriotic asemănător celui din epoca McCarthy. Susan Shirk, o fostă angajată a Departamentului de Stat în epoca Obama a declarat că este vorba de o „versiune antichineză a Amenințării Comuniste”. Oricât ar vrea presa să îngroape subiectul implicării chinezilor în Silicon Valley, faptele spun altceva. În decursul ultimilor ani, zeci de spioni chinezi au fost prinși în Statele Unite. Un exemplu interesant este cel al lui Hanjuan Jin, condamnată în 2012 la patru ani de închisoare pentru furtul de secrete comerciale de la Motorola în favoarea armatei chineze. Hanjuan Jin, care lucra ca inginer de software, a fost prinsă în timp ce încerca să părăsească țara având asupra sa peste o mie de documente confidențiale.

Cea mai mare problemă pentru americani este că agenții chinezi nu par să se mai concentreze, ca altădată, pe spionajul industrial. Pe măsută ce războiul comercial dintre cele două țări se accentuează, iar tensiunile din Marea Chinei de Sud iau amploare, informațiile militare au devin prioritare. Asta ca să nu mai vorbim de rolul pe care giganții social-media îl pot juca (dacă nu cumva îl joacă deja) în ceea ce privește manipularea opiniei publice.