Speculă la casele de schimb valutar din Aeroportul Otopeni. Călătorii sunt înșelați cu un curs valutar mai mic cu 15 la sută

Aeroportul Otopeni.Sursa foto: 143180881 © Akakshu | Dreamstime.com

Specula de la casele de schinb valutar din Otopeni nu este oprită de autoritățile competente, pentru că nu există această posibilitate. Doar un control de la ANAF sau de la BNR va putea duce la retragerea licenței de funcționare, pentru încălcarea prevederilor legale, dar asta presupune timp.

În prezent, casele de shimb valutar nu pot percepe comision pentru tranzacțiile efectuate de la cei care doresc să schimbe bani, dar nimeni nu le poate interzice să practice un anumit curs valutar propriu, care îl dezavantajează direct pe cel care apelează la acest serviciu.

De exemplu, pe Aeroportul Internațional Otopeni, vineri, prețul de cumpărare a monedei euro, afișat pe panourile de informare, era mult mai mic față de cursul oficial, anunțat de Banca Națională a României.

Cu alte cuvinte, cotația oficială leu/euro era de 4,90 lei, în timp ce casele de schimb valutar de pe Aeroportul Otopeni, schimbau un euro pentru suma de 4.25 lei.

Astfel, un turist care ajunge la București și este nevoit să schimbe o sumă de bani în lei, va pierde automat 65 de bani la fiecare fiecare euro. Dacă este vorba despre 100 de euro, diferența de curs este de 65 de lei, ceea ce este deja foarte mult, de peste 15 la sută, din totalul tranzacției

Cum se calculează cursul valutar

Puțină lume din România știe cum se calculează cursul valutar, care poate crește sau să scadă, de câteva ori pe parcursul unei zile.

Specialiștii de la BNR susțin că există un curs cotat permanent, pe parcursul unei zile, între băncile din România. La acest curs interbancar, participă toate băncile autorizate, pentru a își regla excesul sau nevoile de valută. Există și un curs BID – al ofertei, respectiv unul ASK – al cererii, care se află de obicei la o distanță de mai puțin de un ban unul de celălalt.

”La ora 13, BNR observă cursul ASK pentru perechea euro/leu. Aici își ia o mică libertate – dacă punctul exact în care se află leul i se pare că este mai degrabă o extremă și nu reflectă evoluția de peste zi, va alege oricare moment din ora premergătoare. În zile cu volatilitate mare, libertatea asta ajută destul de mult la tabilizare”, explică riscograma.ro.