Alături de Grecia, Portugalia este ţara din zona euro cea mai expusă unui posibil faliment. Ţara face eforturi disperate pentru a convinge însă creditorii că merită votul lor de încredere şi a implementat un program de austeritate care ar putea-o salva.
Portugalia, care trece printr-o recesiune profundă, se mişcă "rapid şi hotărât" pentru a-şi restabili finanţele şi a-şi reforma economia, a declarat ieri premierul Pedro Passos Coelho sâmbătă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa Adunării Generale a ONU, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
"După cum foarte multă lume recunoaşte, ne mişcă repede şi hotărât pentru consolidarea conturilor noastre publice şi implementarea de reforme structurale pentru modernizarea economiei economiei noastre, promovarea creşterii economice şi stimularea angajărilor", a spus premierul portughez în faţa Adunării generale a ONU.
"Vedem această criză ca pe o oportunitate de a ne adapta modelul economic şi de a întări economia portugheză", a adăugat el.
Recesiunea din Portugalia riscă să se prelungească până anul viitor, iar rata şomajului a ajuns la niveluri care nu s-au mai înregistrat din anii '80, notează Reuters.
Guvernul portughez a crescut taxele şi a redus cheltuielile bugetare pentru a diminua deficitul la 5,9% din PIB în acest an, faţă de 9,1% în 2010.
Portugalia aplică măsuri dure de austeritate pentru a respecta termenii unui pachet de asistenţă financiară de 78 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI). Statul lusitan este al treilea după Grecia şi Irlanda care beneficiază de un astfel de pachet de asistenţă. CITIŢI ŞI:
- Criza mondială se rezolvă în şase săptămâni. Urmează falimentul Greciei
- Ar rezista zona euro la un eventual faliment al Greciei?
- Grecia, în presa lumii: între faliment şi salvare
- Germania se chinuie să pună Grecia pe linia de plutire
- Oficial UE: Vom face totul pentru a evita falimentul Greciei