"Marea putredă", așa cum mai este cunoscut Lacul Sivas, din Crimeea, e un loc aparte, cu peisaje desprinse parcă din filmele science-fiction.
Fotograful Serghei Anaskevici a surprins o serie de imagini uimitoare cu fosta mină sovietică de sare din zona Lacului Sivas. Părăsită de ani buni, zona a fost transformată de mâna magică a naturii, procesul de evaporare a sării lăsând în urma sa forme spectaculoase.
Supranumele de "Marea putredă" vine de la mirosul specific zonei. Lacul Sivas e puțin adânc (între 0,45 și 0,90 metri), iar la baza lui se află un strat gros (aproximativ 5 metri) de mâl, ce oferă lacului o salinitate de aproape 87%. Vara, din cauza căldurii, apa se evaporă și mâlul emană un miros specific.
Iar culoarea apocaliptică a lacului se datorează algelor de culoare roșie care populează lacul, iar cristale imense de sare străpung luciul apei.
"E un loc fantastic. Aerul e plin de umiditate și particule de sare, motiv pentru care ai senzația că e lipicios. Și totul este acoperit de această peliculă fină: pielea, echipamentul, hainele. Singura problemă e însă mirosul", explică fotograful ucrainean.
Zona de exploatare a fost împărțită în mai multe loturi, înconjurate de construcții din lemn care le permiteau muncitorilor să se deplaseze.