Cu toții ne aducem aminte de celebra poveste din copilărie, Albă ca Zăpada și cei 7 pitici. Îi iubea nespus, iar ei o ascultau topiți de dragoste. Dar ce te faci când ai lângă tine 80 de prichindei, cu vârste între 2 și 6 ani? Răspunsul ni-l dă coregrafa Viviana German, de la Fundația „Nadia Comăneci”. „Faci un spectacol cum nu s-a mai văzut!”
Pentru orice adult fără copii, Sala Arcub era aseară o mare încercare. Cum treceai de prag, te copleșeau chicotele micuțelor balerine, care alergau printre rânduri, supravegheate de părinți surprinzător de relaxați. Odată depășit șocul de a vedea atâția copilași într-un singur loc, remarci culorile. Zeci de tutu-uri, acele fustițe de balerină realizate din voal, toate viu colorate, în nuanțe de roz, lila, turquoise, albastru și galben. Te dumirești rapid că va fi un spectacol altfel decât te-ai așteptat – numit simbolic „Feeria dansului”-, iar următorul pas e să-ți găsești în sala plină-ochi un loc unde să nu le stai în cale. Cel mai bine e la balcon, de unde poți admira, cu oarecare detașare, dinamica din sală. De sus se vede mult mai bine că fetițele și băieții stau grupați în funcție de culorile costumelor lor, iar părinții lor, deși se află în mijlocul acestei tornade de veselie, par fără grijă.
O poveste mai bună: Lebăda Neagră și cei 80 de puișori
Brusc, din spatele cortinei se aude o voce. „Sunteți pregătiți?” priți brusc din alergătură, prichindeii răspund în cor, fără să-i dirijeze nimeni, un mare „Daaaaaaa!”. Și, într-o clipită, revin cuminți pe scaunele lor, lângă părinți. Iar cortina se ridică. Nu, pe scenă nu intră Albă ca Zăpada, ci... o superbă lebădă neagră. Cu mișcări fine, balerina dansează câteva minute pe o celebră melodie de dragoste, foarte la modă zilele acestea. Când ultima notă se stinge, duce mâna în lateral și scoate un microfon. „Am emoții, să știți...” sunt primele ei cuvinte, deși din postura sa cu greu ți-ai da seama de asta. Rând pe rând, invită pe scenă grupuri de 10 – 15 copilași. Îi prezintă pe fiecare în parte, și pare că-i știe, pe toți, chiar foarte bine. Este profesoara lor de dans. Cei mai mici abia au împinit 2 anișori, cei mai mari se apropie de 6. Întâi urcă pe scenă Feeria Albastră, apoi cea Lila, Rox, Galben, Turquoise, White-Pink și Mov. În două grupe sunt și băieți, iar fiecare e îmbrăcat în costumaș cu mânecuță scurtă, care respectă culoarea Feeriei sale. Apoi, fiecare grupă dansează în alt stil, unii fac balet, alții dansuri moderne, pe o paletă largă de melodii celebre, de la Ed Sheeran, Elena Gheorghe, Smiley sau muzică latino, până la arii din opere faimoase, ba chiar și pe ritmuri arabe.
O superfemeie și prichindeii ei!
Ca spectator, fără a fi părinte, nu reușești să-ți dezlipești ochii de pe scenă. Ești într-o permanentă stare de umire, pentru că ți-e greu să înțelegi cum o balerină / coregraf / educatoare reușește să stăpânească, atât de bine, cei 80 de năzdrăvani. Stau cu ochii doar pe ea și-i imită, cu surprinzătoare grație, fiecare mișcare. Și vorbim de copilași de 2 anișori care abia au învățat să meargă, dar care reușesc să facă piruete, sau de fetițe de 3-4 ani care merg pe poante cu o grație pe care te-ai aștepta s-o vezi la balerinele de la Operă. Până și cei patru băieți dansează cu o finețe neașteptată la vârsta la care ar trebui să strice jucării, acasă la părinți. Cum reușește să-i stăpânească? „Prin multă iubire. Lucrez cu 200 de copii și pot să-ți spun că este primul lucru de care au nevoie. Îi formez de la 2 anișori. Întâi prin exerciții de balet, apoi prin cele de dans. Toți avem eleganță, de când ne naștem, dar aceasta trebuie fructificată în cel mai bun mod posibil”, explică Viviana German, coregraf în proiectul MiniMe, dezvoltat de Fundația „Nadia Comăneci”. Stând față în față cu ea, ai senzația că ascunde puteri supranaturale, așa, ca supereroii din benzile desenate. Pentru că-ți trebuie o inimă imensă și un munte de răbdare, frumos învăluite în dăruire, ca să faci atâția prichindei să te urmeze precum puișorii se țin după mama lebădă. „Încerc, pe cât posibil, să-i educ. La 2 ani nu au atenție, dar dacă le dăruiești iubire, vin spre tine. Să-i faci să te urmeze 50 de minute poate pare incredibil, dar este posibil! Pentru că atunci când dăruiești, primești în egală măsură”, spune, cu naturalețe, Viviana.
O balerina copleșită ... cu dragoste!
De departe cel mai emoționant moment de pe scenă a fost atunci când, după ce ultima grupă și-a terminat programul, una dintre fetițe i-a întins coregrafei un imens buchet de flori. În zadar a încercat Viviana să o convingă să mai aștepte un pic. Micuța ținea, cu încăpățânare, sus, deasupra capului, cu amândouă mânuțele, un mare buchet de flori. Când au văzut-o, colegele ei i-au urmat exemplul. Înainte să apuci să tragi aer în piept câteva ori, în jurul balerinei s-au îngrămădit toți cei 80 de prichindei. Fiecare cu un buchet de flori în mână. Rând pe rând, Vivi le-a primit pe toate, le-a sărutat mânuțele și i-a mângâiat cu o dragoste părintească. „Mi se spune că sunt ca o cloșcă cu puii. Nu am deocamdată proprii copilași, dar am 200 pe care-i antrenez. 80% dintre cei pe care i-ați văzut aici n-au mai fost vreodată pe o scenă. Aveau emoții, dar nu s-a văzut. Și asta pentru că i-am pregătit psihologic înainte. La repetiții, în ultimele trei săptămâni, le-am vorbit la microfon, am pus muzica mai tare decât de obicei, le-am pus și aplauze, ca să se învețe cu ele și să nu se sperie. Practic, le-am îndoctrinat dorința de a urca pe scenă”, dezvăluie coregrafa. Iar la final, fiecare copil a primit un trofeu. Primul din viața lor, așa că experiența le va rămâne vie în memorie până la bătrânețe. „ProiectulMiniMe este unul educativ - sportiv non-competițional, adresat copiilor de la 1 la 12 ani, care își propune să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor din punct de vedere intelectual, motric, psihic și emoțional. De aceea, în cadrul acestui proiect, a fost deschis în urmă cu trei ani Centrul MiniMe, care include o sală de sport și o sală de dans și de ateliere, în care se desfășoară cursuri de mișcare – cursuri de sport și gimnastică, cursuri de dans și balet, cursuri de arte marțiale -, dar și cursuri de dezvoltare personală prin muzică, pictură, teatru sau ateliere de creativitate și îndemânare”, a explicat Iuliana Roca - project manager al Proiectului MiniMe, dezvoltat de Fundația "Nadia Comăneci”.
O mămică - project manager Ca un secret vă spunem că Iuliana este mămica unuia dintre băieții care au urcat pe scenă, așa că poate explica cel mai bine care sunt beneficiile acestor cursuri. „Cursurile MiniMe nu vizează neapărat performanța, ci își propun în primul rând să îi aducă pe copii în sală – în sala de sport, în sala de dans –, să îi încurajeze să facă mișcare, să îndrăgească de mici sportul, educația fizică, mișcarea în general. Avem cursuri și pentru copii foarte mici, de 1 – 2 ani, și faptul că aceștia vin și revin cu plăcere în sala de sport spune multe. Iar copiii care dovedesc anumite aptitudini sunt îndrumați de antrenorii noștri către cluburi de sport, cluburi de performanță”, detaliază Iuliana Roca. Cei aproximativ 80 de copii (mai exact 77) care au urcat pe scenă la „Feeria Dansului” au fost răsplătiți cu trofee, diplome și cadouri oferite cu sprijinul partenerilor RoStar, Tymbark, Terra Park, Editura Diana, Trofeea, Sideria și Devin. Evenimentul s-a bucurat și de sprijinul altor parteneri, precum ARCUB – care a găzduit evenimentul, Grupul și gradinița GSP, Smart & Happy Child.