Spectacol dedicat femeii, la Timişoara

Cea mai incitantă producţie a Naţionalului timişorean, "Switch", e teatru-dans cu coregraful franco-maghiar Pál Frenák.

Cu o distribuţie de excepţie pe scena timişoreană - Laura Avarvari, Daniela Bostan, Ana Maria Cojocaru, Irene Flamann Catalina, Claudia Ieremia, Lászlo Major/Nelson Reguera, Mălina Manovici, Mirela Puia, Jessica Simet, Andrea Tokay, Luminiţa Tulgara şi Cătălin Ursu – spectacolul va fi prezentat, sâmbătă seara, în avanpremieră.

"Switch" este realizat pe un text de Mátyás Varga, tradus de Iudit Reinhardt, cu scenografia semnată de Zsolt Fehervári, coloana sonoră de Gilles Gauvin, iar aportul video de Video Philippe Martini.

"Creaţiile lui Frenák nu sunt instantanee ori emoţii trecătoare, ci întrebări cu bătaie lungă pe care artistul le pune într-o manieră foarte vizuală, deschizând larg porţile imaginaţiei.

"«Switch» este, dincolo de comentariul care cuprinde întregul spectru al emoţiilor umane privind condiţia umană ameninţată prea adeseori de non-umanizare, un delicat omagiu adus femeii, în toate ipostazele sale. Totodată, este un risc asumat în egală măsură de artiştii cuvântului şi de cei ai mişcării, un spectacol care îşi propune să ofere un nou sens noţiunii de dialog, noţiunii de comunicare", a declarat Codruţa Popov, secretarul literar al Teatrului Naţional Timişoara.

Dansator şi coregraf, Pál Frenák a creat, în Ungaria, celebra companie de dans franco-maghiară care îi poartă numele şi care activează simultan la Paris şi la Budapesta.

Critica afirmă că spectacolele lui stârnesc senzaţie "prin noul său mod de a înţelege dansul, prin afinitatea profundă cu formele de expresie care trec dincolo de verbalitate, precum şi prin soluţiile artistice ingenioase". Pe scurt, coregrafiile loui Frenak au un impact definitoriu asupra evoluţiei dansului contemporan european. Spectacolele sale au la bază mişcarea pe care o inspiră diversitatea relaţiilor interumane.

Pál Frenák este unul dintre cei mai importanţi coregrafi europeni ai momentului. El a dezvoltat în ultimele două decenii un limbaj coregrafic personal, inspirat de gesturile surdo-muţilor, pentru care s-a inspirat din propria exterienţă de viaţă, el însuşi având părinţi surdo-muţi.

Spectacolul "Switch" va fi reluat duminică, 10 aprilie şi marţi, 12 aprilie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara. Premiera oficială însă, va avea loc în luna mai, în contextul Festivalului European al Spectacolului de la Timişoara FEST- FDR.