Țările în care din cauza coronavirusului s-au luat măsuri radicale privind activitățile zilnice, scapă de poluare. După imaginile senzaționale făcute publice de NASA în legătură cu sacăderea poluării în China, după ce zone întregi au intrat în carantină, apar altele, care prezintă aceeași realitate, în Italia. Imaginile din satelit realizate deasupra Italiei arată „scăderea notabilă” a poluării aerului deasupra acestei țări, după ce, pentru a evita răspândirea coronavirusului s-a decis restricționarea transportului și activitatea industrială.
Nivelurile emisiilor de dioxid de azot au scăzut în tot nordul Italiei în martie, arată imaginile furnizate de Satelitul ESA Copernicus Sentinel-5. Acesta a observat modificarea nivelului emisiilor, moment care a coincis cu anunțarea blocării activităților în Italia din cauza coronavirusului.
Italia a închis școlile, restaurantele, barurile, muzeele și alte locuri. De asemenea, au fost limitate întâlnirile cu public numeros. Toate aceste măsuri au avut ca efect și reducerea activităților poluante.
Claus Zehner, manager al misiunii Sentinel-5P, al ESA, a declarat: „Declinul emisiilor de dioxid de azot de pe Valea Po din nordul Italiei este deosebit de evident. Deși ar putea exista ușoare variații ale datelor din cauza acoperirii norilor și a schimbării vremii, suntem foarte încrezători că reducerea emisiilor pe care le putem vedea, coincide cu blocarea din Italia care provoacă mai puțin trafic și activități industriale”.
Schimbări similare ale nivelului de poluare au fost observate și de cercetătorul NASA, Santiago Gasso, care a studiat alte date oferite de același satelit, Copernicus. Acesta se află la prima sa misiune dedicată monitorizării atmosferei noastre.
Acesta a cartografiat o serie de urme de gaze, cum ar fi dioxidul de azot, ozonul, formaldehida, dioxidul de sulf, metanul, monoxidul de carbon și aerosolii. Toate aceste gaze afectează aerul pe care îl respirăm și, prin urmare, sănătatea oamenilor.
Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS) a observat și o scădere a particulelor fine (PM2.5) în februarie față de cei trei ani anteriori între 20 și 30 la sută, se arată într-un comunicat. PM2.5 rteprezintă unul dintre cei mai importanți poluanți ai aerului în ceea ce privește impactul asupra sănătății, în conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății.
Sursa: Dailymail.co.uk