Este greu de imaginat o perspectivă mai terifiantă decât aceea în care un grup extremist precum ISIS ar fi înarmat cu arme nucleare sau radiologice. Dar așa cum a relatat presa internațională, recent, posibilitatea aceasta este mai aproape decât ne închipuim.
În ultimii cinci ani, FBI, care a lucrat împreună cu autoritățile locale din Moldova, au reușit să neutralizeze patru tentative ale traficanților de materiale nucleare de a vinde materiale radioactive unor extremiști din Orientul Mijlociu, inclusiv ISIS, după cum dezvășuie Huffington Post. Potrivit sursei citate, „cel mai recent caz a avut loc în februarie anul acesta , când un traficant a oferit o cantitate uriașă de Cesium, suficientă pentru a contamina câteva străzi dintr-un oraș, și a căutat, în mod special, un cumpărător din gruparea Statul Islamic.
ISIS și-a arătat deja disponibilitatea de a folosi arme chimice împotriva unor ținte civile, așa că nu se pune problema că, dacă ar avea mijloacele și oportunitatea, nu ar face la fel cu armele nucleare sau radiologice.
Riscurile ca ISIS să obțină o bombă nucleară sunt mici. Dar nu sunt egale cu zero. Este imposibil acum ca ISIS să construiască bomba nucleară fără nimic, de la cap la coadă, pentru că ar avea nevoie de facilități imebnse, industriale pentru a îmbogăți uraniul, miliarde de dolari și gigawați de energie. Dar dacă ar putea obține uraniul gata îmbogățit - circa 45 de kg ar fi suficiente, de mărimea unei mingi de fotbal - este posibil să asambleze echipamentul și o echipă mică tehnică ar putea construi bomba.
Surse guvernamentale au declarat pentru AP că uraniul îmbogățit ar putea fi folosit pentru realizarea unei „bombe murdare” (o tehnologie convențională cu elemente radioactive, care seamănă cu o armă chimică, dar efectul de contaminare este de durată, deși distrugerile foarte mari). În timp ce pentru o armă nucleară este nevoie de uraniniu sau plutoniu, acestea nu sunt cele mai indicate pentru o „bombă murdară”. Este nevoie de ceva mult mai radioactiv - precum cesiu sau americiu. Doar câteva grame din acest praf pot contamina zeci de străzi sau blocuri, unde oamenii nu ar mai putea trăi luni de zile, până când nu sunt curățate sau dezinfectate. Din nefericire, cesiu este exact ceea ce au încercat traficanții să vândă ISIS.
În cazul unei „bombe murdare”, foarte puțini oameni ar muri. Este vorba despre o amenințare pe termen lung. Este, de fapt, o adevărată armă care să creeze teroare și panică într-un oraș, pentru că apare teama că va cauza cancer, defecte genetice sau otrăvire cu metale grele, în timp. Ca și când cineva ar da cu un spray cu azbest într-un bloc de apartamente. Nimeni nu va muri și toți vor putea trăi ani de zile, dar toată lumea se va teme de agenții cancerigeni.
Este, deci, vorba doar despre o perioadă de timp înainte ca ISIS sau altă grupare teroristă să pună mână pe materiale radioactive. Și pentru că legislația țărilor este destul de flexibilă în ceea ce privește locațiile abandonate și necurățate ale producției de materiale radioactive și creșterea securității la cele active. Între 1993 și 2013, AIEA a raportat că sunt confirmate 2.500 de accidente radiologice din cauza traficului din întreaga lume. 664 de incidente au implicat firtul și pierderea unor astfel de materii periculoase; 16 s-au referit la uraniu îmbogățit sau plutoniu - și acestea sunt doar cazurile despre care există informații publice.
Ce se poate face pentru a preveni o catastrofă?
În primul rând, spun autorii articolului de pe Huffington Post, este nevoie de revitalizarea cooperării dintre SUA și Rusia, în privinșa securizării și eliminării materialelor nucleare. Este foarte probabil ca toate materialele confiscate în Moldova să vină din Rusia. De la căderea URSS, a existat îngrijorare privind securizarea materialelor nucleare, care pot cădea în mâini greșite. În ultimele decenii, miliarde de dolari s-au cheltuit pentru securizarea acestor materiale, dar un studiu recent, realizat de Matthew Bunn și colegii săi de la Harvard avertizează: „Materialele nucleare ce pot fi utilizate pentru crearea unor arme rămân vulnerabile și periculoase, cu sisteme de securitate care nu oferă protecție efectivă împotriva unui întreg spectru plauzibil de amenințări posibile”.