În perioada 18-20 noiembrie 2014, în Estonia, s-a desfăşurat exerciţiul NATO “Cyber Coalition 2014”, cel mai complex exerciţiu multinaţional de securitate cibernetică.
Potrivit ambasadorului Sorin Ducaru, Asistentul pentru Probleme Emergente de Securitate al Secretarului General NATO, exerciţiul şi-a propus testarea „sistemelor noastre pentru a ne asigura că NATO ţine pasul cu evoluţiile ameninţărilor şi că experienţa şi cunoştinţele cyber-specialiştilor noştri se situează la nivelul misiunii pe care o au”.
În calitate de autoritate naţională în domeniul cyberintelligence, Serviciul Român de Informații, prin intermediul Centrului Naţional Cyberint, a făcut parte din Comitetul de organizare a exerciţiului, a coordonat unul dintre scenariile acestuia şi a realizat configurarea software a infrastructurii informatice dedicate exerciţiului.
La exerciţiu au participat peste 670 de experţi din zona guvernamentală şi din domeniile tehnic şi cibernetic, cu diferite responsabilităţi în cadrul Alianţei şi al naţiunilor partenere. În premieră, la exerciţiu au fost invitaţi, ca observatori, reprezentanţi ai mediului academic şi ai industriei de specialitate. Scopul exerciţiului a fost testarea schimbului rapid de informaţii despre incidentele de securitate cibernetică. De asemenea, au fost puse la încercare abilităţile naţiunilor participante de a-şi coordona apărarea în faţa unei serii de atacuri cibernetice ţintite, care implică o reţea NATO.
La Summit-ul NATO din Ţara Galilor, statele aliate au convenit faptul că atacurile cibernetice pot atinge un nivel care să ameninţe prosperitatea, securitatea şi stabilitatea euro-atlantică. Impactul lor ar putea fi la fel de dăunător pentru societăţile moderne ca şi cel al unui atac convenţional. Liderii Alianţei au afirmat, de asemenea, faptul că securitatea cibernetică este parte centrală a apărării colective NATO.
“Cyber Coalition 2014” a fost cel de-al şaptelea exerciţiu de acest gen derulat de Alianţă.