Specialist în fenomene meteo extreme: Furtuna Eunice s-ar putea să fie atipică, precum Marea Furtună din 1987

Furtuna Isha ajunge în România. Vânt puternic, precipitații și ninsori .Sursă: Dleindec | Dreamstime.com

Un specialist în fenomene meteo extreme a lansat un avertisment cu privire la furtuna Eunice, care a lovit Marea Britanie la sfârșitul săptămânii curente și care a fost catalogată de serviciul de meteorologie britanic drept una dintre cele mai grave din ultimele trei decenii. Eunice s-ar putea asemăna cu furtuna din anul 1987, care a fost denumită de britanici „The Great Storm”/„Marea furtună”, după ce a produs pagube semnificative.

Europa se confruntă cu fenomene meteorologice extreme. Trei furtuni au lovit în mai multe regiuni ale statelor europene, printre care și furtuna Eunice, în privința căreia specialiștii de la Serviciul de meteorologie britanic, Met Office, au emis două avertizări de cod roșu pentru ziua de vineri, 18 februarie, și un altul de „pericol de moarte”.

Milioane de oameni au fost sfătuiți să rămână în locuințe pe durata manifestării furtunii Eunice. Pericolul încă nu a trecut. Călătoriile cu trenurile sunt, în continuare, suspendate în Marea Britanie.

Furtuna Eunice, un pericol real în Marea Britanie

„Sunt foarte rar emise astfel de coduri și avertizări cod roșu, iar asta înseamnă că meteorologii sunt foarte siguri că fenomenul respectiv se va produce și va avea impact foarte mare. Pentru această furtună, Eunice, intensificările au putut fi anticipate și am putut avea astfel de coduri”, a explicat Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteorologice extreme.

Furtunile de tipul Eunice se manifestă în perioada sezonului rece și sunt atipice, deloc asemănătoare cu fenomenele care se manifestă pe durata primăverii sau a verii. Acestea se deplasează, în principiu, spre partea de vest a Europei, a explicat expertul citat.

„Când un asemenea de centru cu presiune scăzută se intensifică rapid și scade presiunea, atunci se intensifică vântul. Ăsta a fost motivul pentru care au fost emise tot felul de avertizări legate de vânt, în special. Avertizarea nu privește alte avertizări severe, precum grindina”, a explicat Bogdan Antonescu, într-o intervenție televizată la Digi24.

Istoria s-ar putea repeta: The Great Storm, 1987

Specialistul în fenomene meteorologice a susținut că furtuna Eunice ar putea să fie asemănătoare „The Great Storm” sau Marii Furtuni din anul 1987, care a produs pagube materiale semnificative.

Pădurile, parcurile, drumurile și căile ferate au fost presărate cu copaci căzuți, iar școlile au fost închise. Rețeaua națională britanică de distribuție a energiei electrice a fost grav avariată, lăsând mii de oameni fără curent electric. Cel puțin 22 de persoane au fost ucise în Anglia și Franța.

„În interiorul furtunii apare o structură care se numește sting jet, este o zonă cu vânt foarte intens, iar privită din satelit seamănă cu coada unui scorpion. Când apare o asemenea intensificare în vânt, vântul acesta nu numai că e foarte intens și afectează regiuni până la 100 km, dar poate dura de la o oră la opt ore.

Într-o zonă restrânsă e posibil să avem intensificări foarte mari ale vântului, ca să ajungă la intensitatea vântului dintr-un uragan. Asta putem vedea pe Coasta de vest a Statelor Unite.

Strict pentru Marea Britanie e posibil să aibă mai multe intensificări ale vântului, e greu de spus ce se întâmplă la scară globală”, a explicat specialistul.

Și România s-a confruntat cu furtuni agresive

Un fenomen precum furtuna Eunice, însă care s-a manifestat la un nivel mai slab, a avut loc și în țara noastră, în Dobrogea, în anul 2012.

„Este primul caz pe care l-am avut, despre un astfel de fenomen, în afara părții de vest și Arhipelagul Marii Britanii. Ne așteptăm ca pe viitor schimbările climatice să influențeze genul ăsta de fenomene, însă nu suntem foarte siguri cum vor fi ele influențate”, a spus Bogdan Antonescu.