Aproape toată lumea se va îmbolnăvi, în viitor, de o formă mai ușoară sau mai dificilă de Covid-19, susține profesorul universitar Maria Puiu, specialist în genetică la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara.
Potrivit spuselor sale, este posibil ca structura noastră genetică, ca și a celorlalte populații din Estul Europei, să ne facă mai rezistenți în fața viruslui, comparativ cu celelalte populații din Vestul Europei.
Într-un interviu acordat Europa Liberă, Maria Puiu spune că virusul care provoacă Covid-19 are trei tulpini, iar numărul acestora se va multiplia, astfel că aproape toți vom contacta boala într-o formă sau alta. Potrivit spuselor sale, apariția unui vaccin nu va rezolva în totalitate problema deoarece, la fel ca în cazul gripei, în fiecare sezon apare câte o tulpină modificată a virusului.
„Teoretic, ne gândim că se va fabrica vaccinul, dar nu va putea fi făcut în masă, pentru că cei care au trecut prin boală nu mai au nevoie, dacă se va dovedi că trecerea prin boală crează o imunitate importantă. Vedeți, însă, că e la fel ca la gripă, în fiecare an se schimbă tulpina. Mereu apare o tulpină nouă în urma unei mutații, care intervine de la un sezon la altul. De când a izbucnit această epidemie, se pare că s-a ajuns la cel puțin trei tulpini diferite. Cei care lucrează în tehnologiile medicale, au pus la dispoziție inițial, kituri de testare pentru o singură tulpină de coronavirus, sunt între timp, kituri cu două și cu trei tulpini, care se testează deja în Occident. Deci, dacă ai un kit cu o singură tulpină și prin țara ta circulă trei tulpini de Covid-19, sigur că vei avea un număr mic de pozitivi, pentru că deja două treimi au fost săriți”, a relatat specialistul în genetică.
Clima rece ne face mai rezistenți la coronavirus
Specialistul în genetică a comentat studiul cercetătorilor de la Universitatea belgiană Gent, conform căruia locuitorii din Estul Europei ar fi mai rezistenți la contaminarea cu noul coronavirus, Ea a confirmat că există diferențe genetice în comparație cu populațiile din Vestul Europei și că este posibil ca acestea să-I facă pe est-europeni și pe scandinavi mai rezistenți.
„Patrimoniul genetic ne face foarte diferiți în multe aspecte. Nu este chiar o noutate că există polimorfisme, adică mici modificări ale unei gene, care nu-i modifică esențial capacitățile, dar produc proteine ușor diferite. Avem, de pildă, capacități diferite de a reacționa la virusul HIV. Se știe de mult timp, că unii fac forme mai ușoare, iar alții fac forme foarte grele. La fel și cu această boală: coronavirus. E un moment bun să se studieze aceste polimorfisme (AC2), amintite de cercetătorii belgieni. Există astfel o genă cu pierdere de material genetic (AC2D) și alta cu surplus, cu inserție (AC2I). Se pare că cea cu deleție e mai puțin prietenoasă pentru coronavirus și este mai comună în populația românească. Unii glumesc că românii ar fi putut fi mai asemănători cu italienii, dar se pare că nu: din acest punct de vedere suntem mai mult daci, decât romani”, a declarat profesorul universitar.
Potivit spuselor sale, o explicație a acestei rezistențe crescute ar fi clima mai rece decât în vestul Europei.