După vizita ministrului Muncii, Violeta Alexandru, în Germania, unde a verificat condițiile în care lucrează muncitorii români, fiind date asigurări că toate reclamațiile vor fi rezolvate, au fost luate primele măsuri, de către partea germană.
Astfel, 117 muncitori au fost îmbarcați în această dimineață la Nurenberg, la bordul unui avion care aparține firmei Corendon Airlines, și vor fi trimiși la Cluj. Oamenii au lucrat la fermele din regiune și, din primele informații li s-au încheiat contractele mult mai repede.
Referitor la românii care au lucrat în zona Nurenberg, în data de 21 aprilie 2020, un ONG româno-german a transmis o scrisoare deschisă , secretarului de stat Ovidiu Burdușa. Românii se plângeau de faptul că angajatorii nemți îi tratează ca pe niște sclavi și că dacă își spun nemulțumirile sunt rapid concediați.
”Este vorba despre muncitorii sezonieri care au fost aduși în Germania cu avionul, ca să lucreze în agricultură. Între timp, cred că ați aflat din presă că unul din muncitori a murit în urma infecției cu virusul corona în landul Baden-Württemberg. Pe lângă aceasta, de câteva zile suntem sunați de unii muncitorii veniți la Nürnberg (landul Bavaria) care ne povestesc că regulile stabilite, nici măcar cele de igienă și distanțare socială, nu sunt respectate și că sunt obligați să muncească în condiții inumane, iar contractele încheiate sunt mai mult pro formă. Unii dintre muncitori nici măcar nu au văzut contractul de muncă!”, se arată în scrisoare deschisă. Faptul că sunt concediați de pe o zi pe alta și că sunt aruncați, pur și simplu, pe stradă, depășește orice limită! Și aceasta în timpul pandemiei, când sunt restricțiile cunoscute!...Faptul că acești oameni au venit aici, chiar și pe timp de pandemie, nu e de condamnat, în condițiile în care în țară nu mai aveau din ce trăi, ci este revoltător că nu le sunt respectate drepturile și că sunt tratați precum sclavii. Consider că înțelegerea dintre părțile română și germană privind acest transport de muncitori ar fi trebuit să includă și un pachet de informații referitoare la drepturile lor și la date de contact ale celor mai apropiate consulate, pentru eventuale situații de urgență (accidente, decese s.a.), dar, în special, pentru faptul că ne aflăm în plină pandemie”, se mai arată în scrisoarea semnată de Sevghin Mayr.