Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a emis, vineri, 30 august 2019, un comunicat de presă în care precizează că a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inspectorului superior de la ANAF, R.M.
Acesta este cercetat pentru zece infracţiuni de luare de mită.
Aceeaşi măsură a fost luată şi împotriva inculpatei R.N.I. cercetată pentru complicitate la luare de mită
„La data de 29.08.2019, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul R.M., inspector superior în cadrul ANAF, sub aspectul a zece infracţiuni de luare de mită, precum și față de inculpata R.N.I. sub aspectul a nouă infracţiuni de complicitate la luare de mită.
Din probele administrate până în prezent, a rezultat faptul că în perioada mai 2018 – mai 2019, inculpatul R.M., inspector superior în cadrul ANAF - Administraţia Sector 4 a Finanţelor Publice, a primit de la zece persoane, administratori ai unor societăți comerciale, sume lunare de bani în cuantum cuprins între 400 lei și 1000 lei, precum și alte foloase în legătură cu îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri, sumele de bani fiind remise, după caz, în contul bancar al societății administrate de inculpata R.N.I., mita fiind mascată prin încheierea unor contracte de consultanţă şi prin emiterea unor facturi pentru prestarea unor servicii de consultanţă de către societatea administrată de către inculpata R.N.I., servicii care, în realitate, nu au fost prestate.
Prin ordonanțele din data de 29.08.2019 s-a luat față de inculpați măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, inculpatului R.M. impunându-i-se și obligația de a nu desfășura activitatea de inspector superior în cadrul ANAF, în exercitarea căreia a săvârșit faptele.
Cercetările au fost efectuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcția Generală Anticorupție, cu sprijinul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicat.