Spa-urile şi ştrandurile ungureşti, cucerite de români

Românii din vestul ţării ocupă spa-urile şi ştrandurile ungureşti de la graniţă şi până la Budapesta. Potrivit oficialilor maghiari numărul românilor care vin să se relaxeze în ţara lor creşte constant cu aproape 10 la sută pe an.

La SPA-urile din Câmpia Maghiară de Sud, şi chiar în Budapesta, personalul a început să vorbească româneşte. Dacă la Gyula se vorbeşte limba noastră tradiţional, aici trăind o importantă comunitate românească, la Mako, o localitate unde SPA-ul local tocmai a fost modernizat, angajaţii au fost trimişi la cursuri de limba română pentru a se înţelege cu clienţii.

"Româna a ajuns a doua limbă în ştrandurile noastre", susţin angajaţii locaţiilor de relaxare şi distracţie cu apă din Szeged, Gyula, Mako sau Kecskemet. Pentru românii care trăiesc în vestul ţării trecerea graniţei "la unguri" a devenit de ani buni o obişnuinţă firească. Mai nou Ungaria e descoperită şi de restul românilor, atraşi mai ales de farmecul Budapestei. Fără îndoială însă Ungaria rămâne în principal o atracţie pentru apele sale termale. "Turiştii din România ne percep ca o piaţă importantă în zona hotelurilor balneare şi vin la noi pentru cure, tratament sau relaxare. Numărul nopţilor de cazare în hotelurile balneare a fost în primul semestru al acestu an de 25.000, în creştere de 39,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", a declarant Julia Soos, directorul Oficiului de Turism al Ungariei în ţara noastră.

Valuri de români la Mako

Ştrandul Hagymatikum, de la Mako, aflat la 15 kilometri de graniţă, care s-a deschis la începutul anului, este vara aceasta la primul sezon estival. Acest lucru, spun angajaţii locului, e sinonim cu valuri - valuri de români care aleg să îşi petreacă aici zilele libere de la sfârşit de săptămână sau chiar vacanţa. "La sfârşit de săptămână, aproximativ 60 la sută din oaspeţii noştri sunt din România, iar duminică sau când sunt zile libere de sărbători, mai bine de 80 la sută. Cei mai mulţi vin din judeţele Timiş şi Arad", a declarat Racz Monica, directorul Hagymatikum.

Din acest motiv întreg personalul din zona de agrement, dar şi vânzătorii de alimentaţie publică cel puţin înţeleg limba română. Ei au absolvit un curs de limba română, îninte. În plus toate inscripţiile şi indicaţiile în stabiliment sunt traduse şi în româneşte.

Românii se simt bine în Ungaria chiar dacă pentru a intra la ştrand plătesc de la 35 de lei în sus, de persoană. Foarte mulţi aleg parcurile acvatice de la Szeged sau Gyula, dar şi resorturile din Budapesta unde pe lângă o bălăceală pe cinste au parte şi de servicii specializate de masaj sau diverse hitdroterapii cu apă termală.

În perioada ianuarie - iunie 2012 în spaţiile de cazare comercială din Ungaria turiştii din România au petrecut 179.349 nopţi, reprezentând o creştere de 7,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, an în care deja se înregistra o creştere faţă de anul precedent cu peste 8 procente. Majoritatea, peste 84 la sută, s-au cazat în hoteluri.

  • "Cele mai vizate regiuni din Ungaria de către turişti români: Budapesta şi împrejurimi, Campia Maghiară de Nord, Transdanubia de Vest (regiunea spre Austria, GyÅ‘r, Sopron, Sárvár, etc.) şi Câmpia Maghiară de Sud", a mai spus Julia Soos, directorul Oficiului de Turism al Ungariei în România.