Şova de la PSD, abonat la contracte cu statul - în direct la "Naşul", la B1TV

Parlamentarul Dan Şova i-a înfierat săptămâna trecută exact pe cei care iau bani publici.

Senatorul-avocat Dan Şova, vârful de lance al moţiunii depuse de PSD, câştigă lunar zeci de mii de euro din contractele cu statul.

Şova a declarat prin telefon, în urmă cu câteva minute, la emisiunea "Naşul", de la B1TV, că informaţiile prezentate în articol nu sunt corecte. "Cât m-am ocupat de avocatură, m-am ocupat de avocatură. Iar de când am intrat în politică mă ocup în politică. Cât am câştigat de la 1 ianuarie 2009 până astăzi, este exact suma pe care o câştigam în 2008 înainte să intru în politică, în numai trei săptămâni", a precizat acesta la emisiunea "Naşul", în această seară.

"Sunt un om care a ajutat statul să bage bani în buzunarele companiilor de stat. Una este să bagi bani în buzunarul statului, alta e să faci afaceri cu statul pentru a-l fura", a mai precizat acesta întrebat despre contractele pe care acesta le-a avut cu statul român.

De la litigii de muncă, la procese cu DNA

Deşi statutul de parlamentar nu-i mai permite să facă afaceri, casa de avocatură ce-i poartă numele reprezintă pe bani grei în instanţă mai multe instituţii publice. Curtea de Conturi a verificat la sfârşitul anului trecut o parte dintre aceste contracte şi le-a catalogat ca fiind ilegale.

„Evenimentul zilei” vă prezintă în premieră unul dintre aceste contracte, care, deşi a fost încheiat abuziv, continuă să fie în vigoare de peste un an. Este vorba despre asistenţa juridică acordată de Şova&Asociaţii Administraţiei Străzilor Bucureşti. 

În ianuarie, anul trecut, directoarea Alina Roman a hotărât că instituţia pe care o conduce are nevoie de asistenţă juridică. La vremea respectivă, Administraţia Străzilor avea angajaţi nu mai puţin de 6 jurişti, însă activitatea acestora nu o mulţumea pe directoare. Aşa se face că, printr-o selecţie de oferte, Administraţia şi-a luat casa de avocatură Şova&Asociaţii pentru a-i rezolva dosarele ce aveau ca obiect litigii de muncă.

Surse din PMB ne-au informat că principala temere a directoarei o constituia demiterea şefului Serviciului Licitaţii şi Achiziţii, Emil Şerbănescu. Acesta dăduse instituţia în judecată, considerând că fusese concediat abuziv.

Din actele contabile ale Administraţiei Străzilor, reiese că în intervalul iunie-decembrie 2009, Şova a încasat suma de 307.000 lei. Ulterior, în intervalul ianuarie-martie 2010, au mai fost emise facturi de 85.016 lei.

Emil Şerbănescu a câştigat procesul cu Administraţia şi a fost despăgubit. Casa de avocatură se ocupă mai mult de problemele penale ale directoarei de la Străzi. Ei au însoţit-o pe Alina Roman la DNA, de câte ori a fost audiată şi o reprezintă în procese legate de abuz în serviciu.

Casa de avocatură, înfiptă bine la primărie

Curtea de Conturi a verificat la finele anului trecut toate contractele dintre structurile subordonate Primăriei Capitalei şi casa de avocatură Şova&Asociaţii. Pe motiv că toate acestea aveau jurişti proprii, Curtea a apreciat ca ilegală încheierea de contracte de asistenţă juridică.

Şova&Asociaţii a încheiat în 2009 cu Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement un contract în baza căruia se puteau face anual plăţi de aproape 1 milion de euro. La fel s-a întâmplat şi la Administraţia Cimitirelor, unde există un contract fără limită de preţ.

Aceeaşi casă de avocatură a câştigat 2 pachete a câte 10 miliarde de lei vechi de la complexurile energetice din Gorj, Turceni şi Rovinari, pentru a le reprezenta în diferite litigii.

Contactat telefonic, Dan Şova a confirmat existenţa contractelor cu primăria.