Numele lui Dan Hosu este legat de un imens scandal, care era să-l coste scaunul pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT, Georgiana Hosu, a murit ca urmare a afecțiunilor medicale de care suferea.
Numele fostului polițist a revenit în actualitate, după ce, în urmă cu două săptămâni, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu declara la un post de radio faptul că bărbatul a fost achitat, în condițiile în care pronunțarea în dosar ar fi urmat să se facă abia în cursul lunii februarie.
Declarația lui Predoiu a stârnit comentarii care mai de care, ministrul fiind acuzat că influențează Justiția, și că știe dinainte verdictul pe care judecătorii îl vor pronunța.
„Familia Hosu anunță cu durere pierderea lui Dan cel care a fost soț, tata, bunic și stâlp al familiei. Va fi depus începând cu după amiaza zilei de 4 Februarie la Capela Bisericii Bazilescu. Vom anunta data și ora slujbei de înmormântare de îndată ce vor fi stabilite. Dumnezeu sa îl odihneasca!”, au anunțat membrii familiei.
Acum, în situația dată, judecătorii vor dispune un verdict de încetare a procesului penal, pe articolul care se referă la decesul inculpatului.
Fiul lui Dan Hosu, avocatul Dan Hosu a cerut să fie respectată memoria tatălui său.
”Nu am cerut niciodată ceva presei. Astăzi o voi face: solicit decență! Mulțumesc!”, a scris Vlad Hosu, avocat la Societatea Civilă de Avocați Hosu și Hosu.
Georgiana Hosu a renunțat la funcția de șef al DIICO în vara anului 2020, și apoi, s-a pensionat din magistratură cu pensie de serviciu, în vara anului 2021.
Trimis în judecată de DNA și condamnat
Soțul fostei procuroare șefe de la DIICOT a avut în ultimii ani probleme cu legea penală, după ce anchetatorii de la DNA au dispus trimiterea în judecată pentru fapte de corupție.
Dosarul are legătură cu faptele penale, presupus a fi comise de Angela Toncescu, membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu.
Dan Hosu a fost șeful Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Poliției Române, iar după ce s-a pensionat a condus o societatea privată. El a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, și dare de mită.
Tribunalul București l-a condamnat pe Hosu la trei ani de închisoare, dar sentința a fost atacată cu apel.
Acuzațiile DNA
”În data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. – Direcția pentru Evidența Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate”, se arată în comunicatul DNA.
În baza acestor informații, mai susțin cei de la DNA, Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ, pentru sine, din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente.