Sotul femeii ucise, monument de durere

Giovanna Reggiani, italianca ce se presupune a fi fost ucisa de imigrantul roman Romulus Mailat, a fost inmormantata ieri. Sotul acesteia, ofiterul naval Giovanni Gumiero, si-a stapanit cu greu suferinta. Mii de oameni au asistat ieri la ceremonie si cativa au strigat sloganuri impotriva autoritatilor italiene si a imigrantilor romani.

Furia italienilor impotriva cetatenilor romani a atins un punct periculos. Patru cetateni romani au fost atacati vineri seara, in parcarea unui centru comercial de la periferia Romei, de un grup de aproximativ zece italieni mascati, inarmati cu bate si cutite.

Un act nedemn de Italia Conform agentiei de presa ANSA, unul dintre romani, Emil Marcu, in varsta de 47 de ani, a fost injunghiat in spate si lovit puternic in cap. El a fost internat in spitalul din Tor Vergata, in stare grava, dar medicii spun ca se afla in afara oricarui pericol. Ceilalti au primit ingrijiri medicale la spitalul din Frascati, dar nu au necesitat internarea. Potrivit cotidianului „La Repubblica”, romanii fusesera evacuati in urma cu cateva luni dintr-o tabara din zona Tor Vergata.

Reactiile oficialilor italieni nu au intarziat sa apara. Walter Veltroni, primarul Romei, a declarat ca „intr-un moment ca acesta este nevoie de cea mai mare responsabilitate din partea tuturor”. El a lansat un apel pentru ca „tonul si comportamentele sa se inspire din valorile convietuirii civilizate, iar nu ale razbunarii”.

Ministrul italian de externe, Massimo d’Alema, a condamnat ieri agresiunea comisa la Roma, apreciind ca este un act nedemn de Italia. „Prin astfel de acte se alimenteaza violenta”, a spus el, citat de agentia AFP. Ieri, Romania a cerut autoritatilor italiene sa ia masuri pentru ca astfel de „acte xenofobe” sa nu se mai repete.

Repatrieri pe banda rulanta

Prefectii italieni continua sa semneze decrete de expulzare a unor romani, in baza decretului adoptat de urgenta miercuri de guvernul de la Roma. Prefectul de Genova, Giuseppe Romano, a anuntat ca 20 de romani vor fi repatriati miercuri si joi.

O familie romana formata din cinci adulti, fara domiciliu stabil si resurse financiare, precum si un roman condamnat pentru furt au fost vizati de un ordin de expulzare semnat de prefectul din Lecce. Prefectul din Milano, care a decis inca de vineri primele repatrieri, a mai semnat ieri inca patru documente, pe numele a trei barbati si o femeie. Femeia, de origine rroma, a fost condamnata la opt luni de inchisoare pentru proxenetism. La Torino, prefectul a semnat ieri pentru repatrierea a doi romani, iar din Val d’Aosta va fi repatriat un roman in varsta de 27 de ani.

Guvernul umbla la imagine Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ministrilor de interne, muncii si justitiei sa prezinte maine un set de propuneri care „sa contrabalanseze” expulzarea romanilor din Italia.

„Infractiunile comise de o persoana compromit imaginea Romaniei si a sutelor de romani care muncesc cinstit. Este nevoie de o actiune a guvernului roman, prin care sa aratam care sunt si cum sunt romanii adevarati”, a declarat Tariceanu.

Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a confirmat ieri ca faptul ca executivul va reactiona pentru a imbunatati imaginea Romaniei: „Am avut o discutie cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, cu care am decis sa trecem la o actiune de anvergura, focalizata pe media si societatea civila. Nu pot sa spun mai multe. Veti vedea in zilele urmatoare despre ce este vorba”.   Cioroianu s-a declarat preocupat de „reactia comunitatii romanesti, care a capatat un sentiment de teama pe fondul discursurilor virulente ale unor politicieni italieni”.

DOLIU

„Ne e frica, faceti legile!”

Sute de persoane au participat ieri la inmormantarea Giovannei Reggiani. Tonul ceremoniei a fost undeva intre aplauze si scandari impotriva imigrantilor ilegali. Giovanna Reggiani, femeia ucisa de un cetatean roman de etnie rroma in apropierea Romei a fost inmormantata, ieri, la Parrochia del Sacro Cuore, Cristo Re, in cartierul roman Prati. Funeraliile au fost o adevarata proba a sentimentului de solidaritate ce-i caracterizeaza pe toti italienii zilele acestea. La ceremonie au participat aproximativ 200 de persoane, rude, prieteni, dar si oameni simpli de pe strada, indurerati de drama familiei Reggiani.

Giovanna a fost inmormantata cu onoruri militare, la funeralii fiind prezenti atat reprezentanti ai marinei militare, cat si ai Crucii Rosii, ai Carabinierilor sau ai Poliziei Municipale. La iesirea cosciugului din biserica, in audienta s-a pornit o scurta revolta verbala: „Ne e frica!”, „Faceti legi!”, „Romani, inapoi in tara!” au fost doar cateva dintre scandarile auzite.

Aplauze si proteste

Ceremonia de la Cristo Re a inceput in jurul orei locale 11.00, intinzandu-se pe parcursul a mai bine de 90 de minute. Zecile de coroane masive, adunate in fata bisericii, au fost pazite cu strasnicie de doua randuri de barbati in uniforma: cei ai Marinei Militare si cei ai politiei locale. In timp ce biserica era plina pana la refuz de rudele si prietenii veniti sa-si ia ramas-bun de la Giovanna, in strada s-au strans treptat grupulete de persoane sosite cu mici pancarte sau pentru a-si exprima in public nemultumirile referitoare la escaladarea violentei din capitala Italiei.

Vocile acestora s-au facut auzite la iesirea sicriului din biserica. Dupa o serie de aplauze puternice si strigatul „Brava!”, cei din fata parohiei au trecut la altfel de subiecte. „Ne e frica!”, „Faceti legile odata!” sau „Criminali nenorociti, moarte fara proces!” au fost strigate din toate directiile.

Relativa tensiune a fost domolita imediat de catre fortele de ordine, care i-au indemnat pe protestatari sa aiba o minima decenta fata de durerea sotului Reggianei, cel care se uita inmarmurit cum sicriul ce-i ducea pe ultimul drum sotia era depus in spatele dricului.

Frica, cuvantul de ordine

Dupa terminarea ceremoniei, protestatarii au ramas pe loc, inchegand ad-hoc grupulete de discutie.

Tema centrala, cum era si normal: situatia imigrantilor ilegali din Italia. „Pe mine nu ma intereseaza ce condamnare primeste animalul asta. Poate sa-i dea trei ani sau pe viata. Mi-e frica pentru familia mea si pentru mine, asta e adevarata problema. Mi-e frica sa-mi mai las sotia sau copiii singuri seara. Si ma intristeaza ca am ajuns ca in tara mea, la mine acasa, sa traiesc aceasta zi trista”, a declarat un barbat din multime. (Mihai Mincan)

CRIZA

Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, atacat din Cizma

> Ministrul de externe a fost criticat ieri de Asociatia Romanilor din Italia. ARI i-a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, pe care il invita in Peninsula, acuzand absenta autoritatilor statului roman in Italia. „La trei zile de la explozia cazului „romanului criminal” de la Roma, nicio autoritate a statului roman nu isi face simtita prezenta la Roma”, a scris Eugen Terteleac, presedintele ARI, citat de Mediafax. „Ministrul de externe de la Bucuresti nu si-a facut simtita prezenta in niciun fel la Roma. Ceea ce nu ne mira”, acuza Terteleac.

> Adrian Cioroianu a aratat ca a vrut sa trimita un consilier la inmormantarea femeii ucise de Nicolae Mailat, dar familia acesteia a refuzat, precizand ca doreste ca funeraliile sa aiba loc intr-un cadru privat.

> Tot ieri, Partidul Romanilor din Italia (PIR) a avertizat intr-un comunicat asupra „formarii unor puternice curente de opinii antiimigranti, alimentate de declaratii la limita instigarii la violenta”, exprimandu-si ingrijorarea fata de agresarea la Roma a unor cetateni romani. „Astfel de acte arata ca delincventa nu are pasaport si nu tine de cetatenie, deci trebuie tratata ca atare”, se arata in comunicat.

> PIR cere autoritatilor romane si italiene „sa contracareze cu masuri si mesaje clare aceste manifestari care ameninta in mod semnificativ siguranta tuturor cetatenilor”.

INAPOI IN TARA

Au sosit primii expulzati din Italia

> Primii patru rromi expulzati din Italia au ajuns, in noaptea de vineri spre sambata, pe Aeroportul „Henri Coanda” din Capitala. Cei patru au fost repatriati de autoritatile din orasul Milano, cu o cursa Alitalia, care a aterizat vineri noapte la ora 0.10.

> Unul dintre cei patru a fost cercetat si arestat in Italia pentru omor din culpa, altul pentru furt calificat, iar ceilalti doi pentru alte infractiuni minore. Ei au fost eliberati de curand din arest, iar acum se aflau in vizorul autoritatilor italiene. „In Romania, pe numele lor nu au fost emise inca mandate de arestare”, au precizat oamenii legii.

> Jurnalistii prezenti ieri-noapte pe aeroport nu i-au putut fotografia si intervieva pe expulzati din cauza strategiei Politiei de Frontiera, care i-a preluat cu o duba inca de pe pista de aterizare, tinandu-i departe de aparatele de fotografiat si de camerele video. Cei patru au fost fotografiati si amprentati de politisti. (Mihaela Stanciucu)

Cititi si:

ARHIVA

 

  

  

  

  

 

  

  

  

 

 

 

ASTAZI