Sorin Oprescu, un candidat la un preţ cumsecade

Sorin Oprescu, un candidat la un preţ cumsecade

Potrivit unui raport oficial, actualul primar al Capitalei nu a plătit niciun ban pentru protocol în campania electorală.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat, în aceste zile, rapoartele de venituri şi cheltuieli ale partidelor şi candidaţilor independenţi în campania pentru alegerea autorităţilor locale. Datele trebuie privite însă cu multă rezervă, întrucât lipseşte un control credibil al finanţării formaţiunilor politice.

De exemplu, o parte a donaţiilor nu este înscrisă în contabilitatea partidelor la cererea sponsorilor, care finanţează mai multe formaţiuni şi nu doresc ca acest fapt să devină public. În plus, partidele se tem de reacţia opiniei publice în cazul în care s-ar afla sumele reale cheltuite pentru alegerea unui primar. Potrivit raportului, Sorin Oprescu, actualul primar al Capitalei, nu a plătit niciun ban pe protocol în campania electorală.

PDL, campioana cheltuielilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficial, Partidul Social Democrat a încheiat campania electorală de la locale cu datorii de circa 8,86 milioane de lei (aproximativ 2,4 milioane de euro), reiese din raportul de venituri şi cheltuieli publicat de AEP. Materialele promoţionale distribuite de PSD au costat 11,3 milioane de lei, iar publicitatea în presă a consumat alte 5,2 milioane de lei din resursele partidului. Pentru sondaje şi consultanţă, partidul lui Mircea Geoană a plătit 2,6 milioane de lei.

Din datele publicate de AEP reiese că formaţiunea care, în campania de la locale, a avut cele mai mari venituri, dar şi cele mai mari cheltuieli, este PDL. Datoria cu care PDL a rămas după campanie este de 3,7 milioane de lei, adică puţin peste un milion de euro. Şi în cazul acestui partid, cele mai mari cheltuieli au fost cele cu materialele promo- ţionale (11,3 milioane de lei) şi publicitatea în presă (6,7 milioane). PDL a plătit surprinzător de puţin pentru sondaje şi consultanţă - doar 380.000 de lei, de şapte ori mai puţin decât PSD.

Şi PNL a cheltuit o sumă relativ mică pentru sondaje şi consultanţă - 251.000 de lei -, deşi liderii acestui partid au recunoscut public că au apelat la serviciile unor consultanţi străini, Tal Silberstein şi Arthur Finkelstein, care de obicei sunt extrem de bine plătiţi.

Independentul a rămas pe plus

Sorin Oprescu, candidatul independent la Primăria Capitalei, nu a cheltuit niciun ban pentru protocol - cafele, sucuri, apă minerală -, reiese din datele depuse la AEP. Totuşi, în campania electorală, Oprescu îşi ţinea conferinţele de presă într-o cafenea - „La Independentu’“.

De-a lungul campaniei, actualul primar general al Capitalei a beneficiat de donaţii (de la persoane private) în valoare totală de aproape 1,1 milioane de lei. Cheltuielile sale au fost atent gestionate, aşa că, la final, Oprescu a rămas cu un plus de exact 738,57 lei. Spre deosebire de partide, el nu a cheltuit absolut nimic pe transport sau pe protocol, iar personalul angajat - mandatarul financiar - a primit, în peste o lună de campanie, doar 1.500 de lei.

„Găsim înţelegere“

Potrivit deputatului Gheorghe Albu, preşedintele Comisiei Naţionale de Revizie şi Control a PDL, aceste restanţe sunt plătite în timp, din alte donaţii. „În general, apelăm la tipografii sau societăţi de consultanţă cu care am mai lucrat, aşa că găsim înţelegere dacă rămânem cu datorii“, a explicat Albu.

Dan Motreanu, secretarul general al PNL, susţine că restanţele liberalilor ar proveni de la filialele locale şi că nu intră în răspunderea centrului.

Trezorierul PSD Aristide Roibu ne-a declarat: „Există o perioadă de o lună a campaniei electorale în care se execută comenzile. Însă plăţile se fac după emiterea facturilor, iar unele facturi se emit după campanie. Noi le plă- tim, dar nu mai apar în rapoarte, pentru că rapoartele se fac pe durata campaniei electorale“.