SORIN IONITA: Prin ei insisi?

Sorin Ionita: "Plasarea lui Renate Weber si Daniel Daianu in fruntea listei pentru euro-parlamentare e cea mai desteapta decizie politica a PNL din ultima vreme".

Altminteri, guvernul e in cadere libera vadita.

Indiferent ce va urma in campanie, sunt greu de imaginat evenimente mai flamboaiante decat am avut deja, de unde si ascunderea geniala a partidului dupa doi independenti (atribut corect in al doilea caz, ceva mai putin in primul).

La cum merg lucrurile, cu aproape 3% voturi necesare pentru a trimite un om la Bruxelles, eurodeputatului Busoi (locul 4) i se reduc sansele pe zi ce trece; vicepresedinta ALDE, dna Valean (locul 3), are si ea emotii.

Liderii PNL au acces la resurse si vointa sa se bata pana la capat, chiar mai mult decat unii PSD-isti in 2004. Spre deosebire de ei insa, armele alese ii instraineaza de propriul electorat.

Mergand cu proiecte prin tara si vorbind cu oameni din administratia locala, am intalnit primari sau activisti liberali din orase si comune care se intreaba ce va urma totusi dupa macelul PNL-PD, pentru ca ei umbla intre cetateni si trebuie sa explice.

Patriciu il poate inlocui pe Tariceanu cu Crin Antonescu (se pare ca Olteanu a cam pierdut cursa), actualul palc de lideri poate la o adica sa se refugieze la Monte Carlo, dar cu baza cum ramane?

Multe persoane oneste stau in PNL pentru ca pur si simplu nu-l sufera pe Basescu (destui, iar optiunea e legitima), dar nu prea mai stiu sub ce flamura lupta: a Bratienilor sau a lui Voiculescu-Hrebenciuc, decidenti politici majori in 2007? Anticipand deruta si non-combatul multor organizatii locale, PNL a luat in franciza pe Daianu-Weber ca imagine ce se poate vinde si singura: opusul celebrei strategii istorice „prin noi insine”.

Pentru ca altfel cazul „Remes” inmormanteaza prematur eclecticul Pol al Dreptei cu care PNL spera sa dea lovitura in 2008: niste taranisti tinuti pe respiratie artificiala de omul de afaceri Milut, plus autisti de-ai lui Constantinescu folositi ca paravan moral in 1997-2000 de junii CDR, gen Muresan, totul impachetat mediatic la Antene.

De asemenea, zbaterea convulsiva si pe fata a lui Chiuariu pentru a bloca dosarele demnitarilor te face s-o regreti pe Rodica Stanoiu, care era totusi mai subtila si pastra niste aparente pentru uzul Europei. Se aude ca tanarul ministru al justitiei a ajuns sa bata cu pumnul in masa premierului, ceea ce arata ca niciunul nu e acolo de capul lui, ci cu misiuni precise.

Remanierea lui Chiuariu cu Norica Nicolai, pentru a mai drege busuiocul la alegerile din noiembrie, a fost respinsa de aripa PNL care conteaza si are nevoie de umbrela la minister. Or, daca nici Norica nu mai e persoana sigura la liberali, va imaginati la ce stadiu au ajuns lucrurile.

Banuiam cu totii ca lupta anticoruptie nu va fi cuser dupa intrarea in UE, intr-o tara cu institutii slabe, nenumarati flasnetari de inchiriat si influenta a Comisiei in scadere. N-am sperat niciodata sa aterizeze aici procurori suedezi care sa faca ordine in sase luni; i-ar fi acoperit si pe ei corul bocitoarelor care isi aduc aminte de drepturile omului doar cand e sa ia partea cate unui ministru milionar acuzat de mismasuri.

Vezi toti istericii care agonizeaza pe scurgerea de probe din dosarul Remes, dar tac malc cand ministrul da la TV elemente din acelasi dosar, comunicand urmaritilor ca sunt ascultati. Sau care fac titluri in propriile ziare din supozitii rastalmacite, prezentate ca fapte, scurse tot dintr-un document secret (raportul CSM).

Nu ma mir de asemenea partizanate veninoase; erau de asteptat. Speranta mea este sa apara in Romania o masa critica de politicieni cu suport public, actionand impotriva „consensului” costruit cu migala intr-un deceniu si jumatate sub obladuirea cuplului Iliescu-Hrebenciuc, in jurul regulii de aur ca demnitarul e intangibil daca joaca disciplinat in gasca.

Pot sa fie si ipocriti: s-o faca cu durere in suflet, patati ei insisi si in goana dupa imagine - numai sa-i dea drumul, sa se scuture sistemul. Ca in toate mafiile, nadejdea este sa inceapa sa se toarne unii pe altii ca sa scape mai ieftin, iar avalansa sa devina incontrolabila. Daca vor sa arate ca sunt corupti in toate partidele, n-au decat, dar in justitie, pe fond, nu in editoriale si batalii procedurale.

Ideea ca totul e o rafuiala politica, fiecare cetatean care ridica vocea si exprima o parere fiind inregimentat la Basescu (sau dincolo), nu mai tine, ca prea o auzim de multi ani. De fapt, in afara de cele cateva mii de politicieni si clientii lor economici, romanii n-au mare atasament fata de vreun lider, ci doar sustin temporar si interesat pe cine vad ca face pasi in directia corecta. Ca toata lumea, ma asteptam ca PNL sa fi inteles asta pana acum, ca sa nu intre in galeria partidelor istorice care pre limba lor au pierit, esuand lamentabil in pariul cu libertatea dupa ce dadusera martiri sub totalitarism.