Sorin Grindeanu A SCHIMBAT PREVEDERILE LEGII Big Brother în perioada în care a fost Ministru al Comunicațiilor. Ce au adus nou aceste schimbări

Sorin Grindeanu A SCHIMBAT PREVEDERILE LEGII Big Brother în perioada în care a fost Ministru al Comunicațiilor. Ce au adus nou aceste schimbări

Sorin Grindeanu, noul nume propus de PSD pentru funcția de prim-ministru, a fost cel care a încurajat legea Big Brother, în perioada în care era ministrul Comunicațiilor.

Într-un interviu acordat pentru www.dcnews.ro, în aprilie 2015, Sorin Grindeanu preciza că o dată cu adoptarea acestei legi va exista o balanţă între nevoia de securitate şi o viaţă privată

"E o discuție. Vorbim de trei legi: stocarea datelor, cartele prepay, securitate cibernetică. Pe stocarea datelor, cred că în perioada imediat următoare, împreună cu Președinția și cu societatea civilă, vom putea să venim cu un proiect pe care să-l dezbatem în Parlament. În principiu, acest proiect arată de tipul următor: în acest moment operatorii stochează date din punct de vedere comercial. Ca să vă dau un exemplu, unul din marii operatori de telefonie mobilă stochează, în acest moment stochează date, pentru șase luni. În momentul în care ați semnat un contract ca utilizator, aveți anumite clauze prin care puteți să cereți desfășurător, despre asta discutăm, stochează aceste date ca să respecte date din contractul pe care dumneavoastră l-ați semnat cu compania respectivă.  Vom veni cu o lege care să permită accesul și stocarea acestor date și accesul instituțiilor statului, conform legii, și deciziilor CCR, la aceste date, care sunt deja stocate, pentru interes comercial. Trebuie să fim foarte atenți la această balanță, am văzut că au existat trei decizii ale CCR prin care s-au întors toate cele trei propuneri care fac pachetul de legi Big Brother. Trebuie să fim foarte atenți să menținem această balanță: dreptul cetățeanului la securitate e tot un drept și dreptul absolut normal drepturile și libertățile cetățeanului, astfel încât drepturile la securitate să nu fie mai important și să încalce drepturile fundamentale ale omului și libertățile, dar, totodată, statul e obligat să asigure dreptul la securitate", preciza Grindeanu la acea vreme.

Ce înseamnă Legea Big Brother?

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit legii, prelucrarea datelor de trafic, în scopul stabilirii obligaţiilor contractuale ce privesc abonaţii serviciilor de comunicaţii cu plata în avans va fi permisă până la împlinirea unui termen de 3 ani de la data efectuării comunicării.

Accesarea datelor se va putea face într-un cadru precis delimitat, de către instanţa de judecată sau cu autorizarea prealabilă a judecătorului. Legea mai stabileşte că atunci când sunt transmise în format electronic, solicitările şi răspunsurile se semnează cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, pentru asigurarea integrităţii datelor.

Cea mai importantă şi contestată prevedere stabilieşte că, la solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi al securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de reţele publice de comunicaţii de reţele electronice destinate publicului pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia informaţiilor cu caracter personal.

Această lege a fost publicată în Monitorul Oficial în 14 octombrie 2014, iar noile reguli prevăd ca aceste date vor fi accesate doar în baza unei autorizări judecătorești.