Sondaj printre astrologi: horoscopistul, savant sau afacerist?
- Adam Popescu
- 5 septembrie 2010, 08:39
Citeşti ziarele, te uiţi la TV şi-ţi afli viitorul de la nişte oameni care se uită pe cer. Unul zice c-o să fie bine, altul că rău. Ei spun că e o ştiinţă. Alţii că e o bazaconie.
Până în ’90, astrologia era un hobby. Aflarea viitorului de pe urma planetelor le pasiona pe adolescente şi pe doamnele trecute de o anumită vârstă. După Revoluţie, odată cu apariţia în ziare, apoi la radio şi televizor, a horoscopului, am început să ne planificăm viitorul în funcţie de previziunile astrologilor.
Dintr-odată, astrologia a devenit profesie. Horoscopiştii au început să facă bani. Mai întâi, din vânzarea către mass-media a previziunilor. Apoi şi-au deschis cabinete. Au apărut vedete de TV: Urania, Neti Sandu, Gabriel Mihailovici sau Camelia Pătrăşcanu. În eşalonul doi sunt astrologii de presă scrisă.
Dacă iei la rând ziarele, descoperi că într-unul ţi se prevede o zi excelentă, în altul că ai o cădere psihică şi-n al treilea că pleci în excursie. Se bat cap în cap. Alteori se nimereşte. Urania e gravă, chiar sumbră. Neti are horoscoape pozitive, vesele. Ştiinţă, bazaconie, înşelătorie? Greu de spus, cert este că această ocupaţie nu şi-a găsit încă locul în nomenclatorul de meserii.
Astrologul alege ce i se pare important
Din "Jurnalul naţional" de joi, "berbecii" sunt informaţi: "În dragoste: acordaţi atenţie problemelor partenerului. Sănătate: nu vă torturaţi mult. Carieră: nu este momentul să vă asumaţi rolul de mediator". În "Gândul" aflu că: "Se conturează un succes la job, dar numai după ce vă terminaţi toate treburile în derulare, să nu existe vreun motiv de reproş“.
Confuzia sporeşte după portalul HotNews: "Vă simţiţi întreaga zi părăsit, iar evenimentele banale, ce se desfaşoară lent, nu vă înfrumuseţează viaţa suficient pentru a vă surescita. Sunteţi trezit la realitate cu brutalitate de partenerul de cuplu".
"Într-o zi există multe relaţii interplanetare. Nu ai spaţiu să te referi la toate. Când faci o prognoză, ai în vedere un anumit aspect. Astrologul alege ce i se pare important. Nu e obligatoriu să fie la fel", lămureşte lucrurile Cristina Vanea, astrologul "Evenimentului zilei", fost inginer de mecanică fină, licenţiată în psihologie.
Oricine se poate autointitula astrolog
Cartea "Cer şi destin" a lui Armand Constantinescu, literatură subversivă înainte de ’89, a marcat-o pe Cristina Vanea.
"Mi-a plăcut! Elementele de bază se învaţă în două săptămâni. Apoi începe studiul. Trebuie timp şi experienţă să înveţi să combini informaţiile. Zona sentimentală o vezi la Lună, Venus şi casa a 5-a. Dacă e în Berbec, trăirile sunt tumultuoase, dar superficiale. Iar Venus în Capricorn arată trăiri profunde... Infor maţiile sunt contradictorii. Pe cea dominantă o afli în ani de experienţă!", intră în amănunte Cristina. Nu ştie să existe cursuri sau atestate profesionale în domeniu.
"În România, oricine poate să devină astrolog prin autodeclarare. Nu există o şcoală recunoscută de autorităţi", o completează astroloaga Camelia Pătrăşcanu, inginer agronom şi psiholog. "Unul dintre corifeii astrologiei a fost marele psihiatru Karl Gustav Jung, care a studiat compatibilităţile maritale prin astrologie. 100% este vorba de ştiinţă. Nu carteziană, tehnică, ci psiho-spirituală", decretează Camelia.
Onorarii între 100 şi 700 de lei
"În România se fac bani din asta. Onorariile diferă. Pleacă de la 100 de lei pe serviciu. Se pot cumula mai multe: astrogramă natală, compatibilitate, prognoză, să nătate, analiză financiară. Se ajunge la 700 de lei. Eu nu le despart. Nu e corect să-i spui omului că are o oportunitate în carieră şi, ca să-i dau nişte «chei», să-l taxez în plus. Onorariul e de 200 de lei, afişat pe net. Dar o fac rar, că sunt ocupată cu televiziunea on-line, HoroscopTV", detaliază Camelia Pătrăşcanu.
Astroloaga recunoaşte că sunt impostori în meseria sa: "Atunci când îi limitezi omului libertatea de alegere sau când îi creezi dependenţă de serviciul tău, eşti impostor!". "Omul vine la astrolog cu speranţa să afle lucruri bune. Mi se pare incorect să-i spun lucrurile altfel decât sunt", este în aceeaşi linie astrologul "Evenimentului zilei".
Astrologia este la fel de exactă ca meteorologia
"Nu ghicesc în cărţi, nici în bobi sau zaţ de cafea! Mama ghiceşte în cafea şi, culmea, îi iese!", râde Camelia Pătrăşcanu. "Din păcate, pot fi şarlatani, impostori mulţi, întrucât profesia se bazează pe interpretări, speculaţii şi nuanţări. Impostura e imposibil de dovedit!", subliniază astroloaga.
Este de părere că horoscoapele din presă au devenit din ce în ce mai corecte: "Au în spate profesionişti, care trăiesc din asta, şi nu horoscoape de pe net sau făcute pe genunchi. Majoritatea site-urilor n-au în spate un astrolog veritabil, sunt discutabile".
Un astrolog fără vizibilitate în media poate câştiga, lunar, în jur de două salarii medii pe economie, este de părere Camelia: "E un calcul orientativ, supus subiectivismului meu. Eu mi-am făcut un PFA acum 11 ani şi cred că am fost prima din Bucureşti. S-au mirat şi cei de la primărie!".
Cristina Vanea este tranşantă: "În 2000, la eclipsă, toată lumea voia să ştie unde se va putea vedea mai bine fenomenul. Pe parcursul unei săptămâni s-a schimbat prognoza de nu ştiu câte ori! Astrologia e o ştiinţă atât de exactă ca şi meteorologia!".
NETI NU DĂ RATEURI
"Impostorii nu rezistă"
Neti Sandu, cea mai cunoscută vedetă-astrolog, a terminat Literele şi a făcut parte din primul lot de astrologi amatori din România. Nu are diplomă în domeniu.
"Mircea Eliade mi-a aprins imaginaţia. Am făcut cursuri la Casa de Cultură «Grigore Preoteasa» după’89. Înainte erau ilegale astfel de preocupări. Făceam astrograme celor care mă rugau. Am învăţat mult. Astrologia operează cu efemeridele, ce reprezintă poziţiile planetelor în grade, minute şi secunde. Din moment ce operezi cu aşa ceva, este o practică ştiinţifică, diferită de ghicitul în cafea. E ştiinţă, dar şi filosofie", devoalează secretele meseriei vedeta Pro TV.
Neti mai spune: "Se pot câştiga bani cinstiţi. E o meserie, dacă o faci cu loialitate, iar omul pleacă mulţu mit. Mi se pare onorabil dacă îl poţi ajuta să treacă peste un moment dificil. Nu ştiu dacă se pot numi impostori. Suntem puţini, ne cunoaştem şi i-am depista. Cine nu ştie teorie nu rezistă făcând prog noze care să nu se îndeplinească. Se autoexclude!".