Majoritatea românilor nu sunt de acord cu intervenţia militară în Libia şi consideră că ţara noastră ar trebui să aibă o atitudine rezervată în această problemă, arată un sondaj IRES, citat de Agerpres. Cei mai mulţi dintre respondenţi spun că România nu are o poziţie clară în privinţa intervenţiei din Libia.
Sondajul de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), arată că 68% dintre persoanele chestionate nu sunt de acord cu intervenţia militară în Libia, 28% o aprobă, iar 4% nu au răspuns. Datele arată că 90% dintre respondenţi au auzit de intervenţia militară din Libia şi cei mai mulţi - 51% - cred că aceasta a fost determinată de controlul asupra rezervelor de petrol libiene, în timp ce 42% sunt de părere că motivul intervenţiei militare are ca scop protejarea civililor împotriva atacurilor armatei libiene.
Potrivit studiului sociologic, 66% dintre cei chestionaţi cred că România ar trebui să se abţină în chestiunea intervenţiei militare în Libia, 20% sunt de părere că ţara noastră ar trebui să susţină această intervenţie, iar 11% cred că România ar trebui să se declare împotrivă. De asemenea, 84% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia „Traian Băsescu a procedat corect atunci când a spus că o intervenţie militară în Libia este riscantă”, iar 73% apreciază drept corectă atitudinea Germaniei, care s-a abţinut la votul din Consiliul de Securitate al ONU şi care nu participă la acţiunile militare.
Doar 41% dintre respondenţi cunosc poziţia oficială a României cu privire la intrevenţia militară, 57% precizează că nu cunosc această poziţie. Întrebaţi care este această poziţie, cei mai mulţi (63%) spun că România nu are o poziţie clară. 23% precizează că România susţine intervenţia, iar 10% - că ţara noastră este împotrivă.
Rezultatele cercetării IRES mai arată că 81% dintre cei chestionaţi cred că „România nu este pregătită militar pentru a lua parte la astfel de operaţiuni militare”, în timp ce 17% cred că ţara noastră este pregătită pentru asemenea intervenţii. De asemenea, 65% dintre respondeţi califică drept „bună” şi „foarte bună” poziţia României de a aştepta decizia NATO în privinţa intervenţiei militare din Libia, iar 26% califică această poziţie ca fiind „proastă” şi „foarte proastă”. Sondajul IRES a fost realizat pe 21 martie, pe un eşantion reprezentativ de 1.118 subiecţi, cu o marjă de eroare de ±2,9%. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la TVR, că România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă cu privire la situaţia din Libia. Şeful statului a susţinut că ţara noastră „ste solidară şi respectă rezoluţi” ONU care prevede realizarea zonei de interdicţie aeriană în Libia. Băsescu a mai spus că România va avea o reacţie când planul de operaţii al NATO va fi aprobat şi a comentat că ţara noastră, chiar dacă ar fi vrut, nu avea capacitatea tehnică de a participa la prima fază a operaţiunii din Libia.
Situația din Libia va face obiectul unei discuții Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care se va reuni începând cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni.