Două treimi din populația bancarizată din Romania știu că depozitele sunt garantate. 32% dintre cei care au economii recunosc Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) ca fiind instituția care garantează economiile la bănci.
Dintre cei care știu ca își pot recupera banii în caz de faliment, 10% cunosc procedura de restituire, un procent dublu comparativ cu sondajul din 2010.
Deși termenul legal de restituire a banilor în cazul falimentului bancar este de 20 de zile, respondenții se așteaptă să-și recupereze banii cam într-un an. Plafonul legal de garantare, de 100.000 de euro echivalent lei, este cunoscut de 7% dintre intervievați. 10% cred că plafonul este mai mic de 100.000 de euro, în timp ce 26% se așteaptă să primească toți banii, indiferent de sumă. Presa este principala sursă de informare privind procedura de restituire a banilor din depozite, afirmă 50% dintre respondenți.
Cine, cum și cât economisește?
Românii au încredere în leu. 80% dintre cei care au economisit în ultimul an au preferat moneda națională. Tendința se păstrează și în viitor : 76% dintre cei care își exprimă intenția de a face economii în următoarele 12 luni aleg Leul. Veniturile mici și creșterea cheltuielilor curente sunt principalele motive pentru care românii nu economisesc. Mai puțin de un sfert dintre respondenți au pus bani deoparte în ultimul an. Suma medie economisită lunar reprezintă în jur de 20% din venitul lunar. 40% dintre intervievați declară că nu vor economisi în 2014.
Jumătate din cei care au economisit bani în 2013 i-au păstrat în numerar, 26% în depozite la termen și 19% în conturi de economii. Numerarul este perceput ca fiind un instrument sigur de economisire de către cei cu un grad scăzut de informare despre bănci și de către cei care nu au încredere în bănci.
Cel mai folosit produs bancar este în continuare cardul de debit (în proporție de 80%), dar interesant este că doar 21% dintre deținători știu că acest produs este atașat unui cont curent. Depozitele la termen sunt considerate o metodă sigură de economisire de către persoanele care au încredere în bănci (37%), știu că depozitele pot fi recuperate în caz de faliment (39%) sau știu că FGDB garantează depozitele (39%). 69% dintre cei care economisesc o fac din prudență.
Cine, cum și cât se împrumută?
În ceea ce privește creditarea, 36% din populația bancarizată are în prezent un credit. Cea mai mare parte dintre aceștia utilizează creditul de nevoi personale fără ipotecă, în lei. Doar la creditele imobiliare sau ipotecare, euro continuă sa fie moneda în care aleg să se împrumute românii.
Cei care apelează la credite de nevoi personale au în majoritatea cazurilor un singur împrumut (76% dintre respondenți, restul având două sau mai multe credite). Ca intenție de viitor, doar 12% din populația intervievată declară că ar fi dispusă să contracteze un anumit tip de credit, de regulă fără ipotecă. Intenția de a achiziționa un credit imobiliar este mai mare în rândul celor care au economii.
Rezultatele provin din cel mai recent studiu al FGDB în rândul populației bancarizate din România. Cercetarea de piață, ale cărei date au fost colectate în perioada 31 ianuarie – 2 martie 2014, a urmărit evoluții legate de: situația financiară a populației, comportament de economisire, atitudini față de sistemul bancar și instituții de credit, precum și gradul de informare a românilor despre garantarea depozitelor și aspecte privind instrumentele financiare și creditarea.
Sondajul de opinie a fost realizat de Mercury Research, la nivel național, grupul țintă constând din cetățeni români, din mediul urban și rural, care dețin cel puțin un instrument financiar-bancar. Au fost realizate 1242 de interviuri față în față, dintre care 839 în mediul urban și 403 în mediul rural, cu o marjă de eroare de ± 2,8% la o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%.