USL se află în cădere liberă. Cel puţin aşa relevă un sondaj de opinie realizat de CSOP, potrivit căruia la alegerile parlamentare din 9 decembrie, USL ar obţine sub 50%. Potrivit sondajului, efectuat în perioada 20-23 septembrie, USL ar fi votat de 48% dintre alegători, iar Alianţa România Dreaptă de 24%.
Potrivit sondajului CSOP, intenţia de vot la alegerile parlamentare din 9 decembrie ar fi de 48% pentru USL, 24% - ARD şi 12% - PP-DD.
UDMR ar urma să primească 5% din voturile cetăţenilor, PRM- 4%, şi PNG- 2%.
Acesta nu este singurul sondaj care arătă că românii îşi pierd treptat încrederea în USL. Astfel, într-un sondaj realizat de CSOP, în perioada 7-10 septembrie, USL ar fi fost votată de 49% dacă în cursa alegerilor parlamentare intră ARD, alianţă cotată cu o intenţie de vot de 24%. Sondajul mai arăta că intenţia de vot pentru USL era de 50% dacă în alegeri PDL se prezenta singur, acesta obţinând 21% din voturi.
USL scade şi în sondajele sale
Că USL este în scădere au arătat-o şi sondajele proprii ale Uniunii. Potrivit unui sondaj CSCI, USL a pierdut patru procente în mai puţin de o lună. Acest institut de sondare a opiniei publice este condus de Dan Sultănescu, care, împreună cu Bogdan Teodorescu, este consultantul politic al premierului Victor Ponta.
Potrivit sondajului realizat în perioada 24-26 septembrie, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 58% dintre cei intervievaţi ar vota cu USL. În cercetarea efectuată între 25 august-5 septembrie, Uniunea era cotată la 62% intenţie de vot.
Românii, din ce în ce mai nemulţumiţi de Guvernul Ponta
Şi nivelul de încredere în guvernul condus de Victor Ponta a scăzut treptat din momentul învestirii, în luna mai şi până la finalul lunii septembrie. Astfel, dacă în mai, 32% dintre români se declarau mulţumiţi de activitatea guvernului Ponta, atunci în iulie, 29% erau de aceeaşi părere, pentru ca, la finalul lunii septembrie, doar 28% dintre români să se mai arate mulţumiţi de Executiv. Pe de altă parte, în mai, 55% dintre români susţineau că sunt foarte nemulţumiţi sau mai degrabă nemulţumiţi de activitatea Guvernului, pentru ca gradul de nemulţumire să atingă 67% în luna septembrie.
În contrapondere, nivelul de satisfacţie în ceea ce priveşte activitatea preşedintelui Traian Băsescu a crescut simţitor. Astfel, dacă în mai, 15% dintre români se declarau mulţumiţi de activitatea lui Traian Băsescu, atunci, în urma acţiunii de suspendare din funcţie, la finalul lunii septembrie, 20% dintre respondenţi se arătau mulţumiţi de activitatea acestuia.
Şi percepţia asupra capacităţii Executivului de a-i ajuta pe oameni să treacă cu bine efectele crizei economice s-a înrăutăţit. Astfel, dacă în momentul învestirii Guvernului Ponta, 47% dintre români susţineau că Executivul nu îi poate ajuta pe oameni în lupta cu criza, atunci la finalul lunii septembrie 56% dintre români susţineau acelaşi lucru.
Sondajul a fost realizat la comanda PDL pe un eşantion de 1.021 persoane, în perioada 20-23 septembrie. Eroarea de reprezentativitate este de plus, minus 3,1%, cu o probabilitate de 0,95.
CITIŢI ŞI:
- Consultanţii PSD recunosc căderea USL în sondaje
- SONDAJ. Crin Antonescu e în cădere liberă în ceea ce priveşte încrederea românilor
- Antonescu se prăbuşeşte în sondaje
- Sondaj IRES: Antonescu s-a prăbuşit în topul popularităţii: 17%, la egalitate cu Băsescu
- SONDAJ IMAS: USL a pierdut 10% din voturile românilor
- EXCLUSIV EVZ. Sondaj CSOP: USL a coborât la pragul de 50%
- Sondaj IRES: Antonescu s-a prăbuşit în topul popularităţii: 17%. El este la egalitate cu Băsescu
- Sondaj CSOP: Ponta şi Antonescu plătesc factura referendumului