Somnul, dieta de vis

Cei care dorm opt ore pe noapte au sanse mai mari sa-si mentina greutatea sub control.

Risca sa se ingrase cei care se odihnesc mai putin de patru ore. Persoanele care dorm mai putin de patru ore pe noapte au un risc mai mare cu 73% de a deveni obeze decat cele care au un somn de aproximativ noua ore, arata o serie de studii realizate de cercetatori americani si britanici si citate de telegraph.co.uk. Pericolul se mentine si la copii. Micutii de 3 ani care nu dorm suficient de mult pot deveni obezi la varsta de 7 ani, mai spun specialistii.

O ora in plus de somn, benefica pentru micuti

Rezultatele unui studiu realizat pe 18.000 de adulti au indicat legaturi stranse intre somn si silueta. Cei care au dormit mai putin de patru ore pe noapte prezentau un risc cu 73% mai mare de obezitate decat cei care au avut un somn de sapte-noua ore, arata studiul efectuat in cadrul US Government’s National Health and Nutrition Examination. Cei care au dormit cinci ore, prezentau un risc mai mare cu 50%, in timp ce persoanele care au dormit sase ore, un pericol cu 23% mai mare de a se ingrasa.

Lipsa somnului ii influenteaza si pe micuti. Implicatiile somnului asupra copiilor au fost evidentiate de o echipa de la Northwestern University din Illinois care a cercetat 1.400 de copii cu varsta intre 3 si 12 ani, timp de cinci ani. „Copiii care au dormit mai mult s-au ingrasat mai putin”, afirma cercetatorul Emily Snell.

Rezultatele au fost intarite de o alta cercetare realizata de Avon Longitudinal Study of Parents And Children, ce a constat in monitorizarea a 13.000 de copii britanici si care a evidentiat ca somnul insuficient la micutii de varsta de 3 ani predispune la obezitate la 7 ani. „O strategie eficienta si putin costisitoare pentru reducerea problemelor de greutate a copiilor ar fi ca acestia sa se culce devreme, sa se trezeasca mai tarziu si sa mearga la scoala tot mai tarziu, nu foarte de dimineata. Credem ca si o ora de somn in plus poate da rezultate bune”, sustine Emily Snell.

Oboseala cronica modifica hormonii

Indicatiile de a dormi mai mult pot parea paradoxale, deoarece trezitul devreme presupune arderea mai multor calorii. Dar oamenii mananca atunci cand se trezesc, iar efectul lipsei cronice de somn asupra centrului de reglare a foamei din creier favorizeaza aparitia obezitatii si creste riscul de diabet si boli de inima, explica expertii. 

Cercetatorii au mai descoperit ca lipsa somnului provoaca modificari in activitatea hormonilor care regleaza pofta de mancare. Specialistii de la Bristol University au examinat rolul a doi hormoni, leptina si grelina, pe un grup de peste 1.000 de persoane si au descoperit ca un nivel scazut de leptina si unul ridicat de grelina provoaca nervozitate.

„Am descoperit ca la cei care dorm prea putin s-a redus nivelul leptinei si a crescut cel al grelinei. Cei care au dormit mai putin de opt ore au avut tendinta de a lua in greutate”, afirma Shahrad Taheri de la Bristol University. Persoanele care au dormit cinci ore aveau cu 15% mai multa grelina decat cei care au avut un somn de opt ore.