Somnul de dupa-amiaza, sanatate pentru inima

Un pui de somn de 40 de minute in timpul zilei reduce pericolul de a muri de boli de inima.

Daca nu ai cum sa dormi, o pauza de 30 de minute este suficienta pentru a-ti incarca bateriile.

Un somn zilnic de 40 de minute poate reduce riscul de a muri de boli de inima, in special la barbatii tineri sanatosi, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Harvard School of Public Health, SUA, si University of Athens Medical School, Grecia, aparut in publicatia „The Archives of Internal Medicine”.

Stresul este principalul factor de boli cardiovasculare, sustin si medicii cardiologi. La acesta se mai adauga si obiceiurile proaste pe care le au majoritatea oamenilor stresati, cum ar fi fumatul sau alcoolul, factori ce intaresc riscul  imbolnavirilor de inima. Daca nu ai cum sa dormi, o siesta este binevenita: ia o pauza de cel putin 30 de minute, plimba-te in afara biroului, stai la o sueta cu colegii ori asculta muzica.

Pauza de cel putin o  jumatate de ora

Cercetatorii greci si americani au realizat studiul pe un esantion de aproape 24.000 de barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 20 si 86 de ani, fara probleme de inima sau alte boli grave. In timpul cercetarii, 792 dintre subiecti au murit, dintre care 133 din cauza unor boli de inima.

Cercetatorii au luat in seama problemele de sanatate, varsta si gradul de activitate al participantilor la studiu. Acestia au fost intrebati daca se odihnesc in timpul zilei si cate minute aloca siestei, ce obiceiuri alimentare au si in ce masura depun efort fizic. Cercetatorii au descoperit ca cei care dormeau la pranz aveau un risc mai mic cu 34% de a muri din cauza unei boli de inima decat cei care nu aveau acest obicei. Riscul scadea la 37% la cei care se odihneau mai mult de 30 de minute, cel putin de trei ori pe saptamana.

La cei stresati, colesterolul se depune pe artere

Expertii spun ca siesta ii poate ajuta pe oameni sa se relaxeze, reducand nivelul stresului. Totodata, este cunoscut faptul ca, in tarile unde siesta este o obisnuinta, numarul imbolnavirilor de inima este mai mic.

„Ceasul biologic uman are zilnic doua cicluri. Unul dintre acestea apare, la majoritatea oamenilor, imediat dupa pranz si provoaca somnolenta si moleseala. Al doilea se face simtit seara, chiar inainte de culcare”, afirma Michael Twery, director la National Center on Sleep Disorders Research.

Potrivit specialistilor greci, persoanele stresate sunt mult mai tentate sa aiba obiceiuri nesanatoase precum fumatul, alimentatia proasta, consumul de alcool si sedentarismul, ce intaresc riscul bolilor de inima.

„Stresul este principalul factor de risc cardiovascular. Stresul provoaca descarcarea adrenalinei, aceasta duce la cresterea ritmului inimii si la cresterea colesterolului pe arterele inimii. Daca se mai adauga si alti factori precum fumatul, riscul de cardiopatie ischemica se mareste considerabil”, afirma Luminita Iliuta, cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu”, din cadrul Spitalului Fundeni, Bucuresti.

Plimba-te cateva minute sau asculta muzica

Pauza de dupa masa este necesara si pentru realizarea optima a digestiei. „Siesta este utila si pentru procesarea alimentelor pentru ca imbunatateste circulatia sangelui in sfera gastrica. In lipsa siestei, sangele se redistribuie spre sistemul muscular sau creier, in functie de activitatile fiecaruia, in loc sa participe la realizarea digestiei”, completeaza Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. 

Ca sa te feresti de stres si sa-ti mentii inima sanatoasa, specialistii te sfatuiesc sa iei o pauza in timpul zilei, sa te plimbi cateva minute, sa asculti muzica, sa joci tenis de masa, daca firma la care lucrezi a amenajat aceasta facilitate, sau sa vorbesti cu colegii tai despre alte subiecte decat cele de serviciu.

Tehnici de relaxare

Imagineaza-ti ca esti in concediu, cinci minute

Chiar daca firma la care lucrezi nu-ti acorda timp si pentru un pui de somn, te poti totusi relaxa in doar cateva minute. „Stai in pozitie confortabila, chiar si pe scaun, inchide-ti ochii si relaxeaza-ti picioarele, mainile, trunchiul sau capul. Nu te gandi insa la sarcinile de serviciu sau la discutia neplacuta cu seful”, te sfatuieste Lena Rusti, psiholog la cabinetul Mentarex Consult din Capitala. O alta metoda prin care te poti recrea este sa-ti imaginezi ca te afli intr-un loc care-ti da o stare de bine. Important este cat esti de dispus sa te rupi de mediul in care te afli cu adevarat, mai spune psihologul. Daca nu faci munca de birou, te poti relaxa printr-o lectura care sa nu aiba legatura cu preocuparile de la serviciu.

Obiceiuri

In Germania si Japonia, puiul de somn incarca bateriile angajatilor din companii

In Japonia, unele companii au amenajat o camera speciala in care angajatii se pot odihni aproximativ 30 de minute. „In Germania, in schimb, sunt firme care acorda o ora de somn pentru angajati deoarece au observat ca randamentul acestora este mai mare. Este vorba despre asa-numitul „power-napping””, spune Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.