Somnolenţa de după-amiază, semn al unei diete nesănătoase

Un studiu recent al cercetătorilor britanici arată că o dietă bogată în proteinele stimulează anumite celule din creier care ne ţin treji şi care ne menţin în formă, trimiţând semnale organismului pentru a arde calorii.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cambridge, conduşi de Dr. Denis Burdakov, sugerează că această descoperire va ajuta la înţelegerea tulburărilor de somn şi a obezităţii. "Obiceiurile de somn, sănătatea şi greutatea corporală sunt interconectate. Lucratul în ture, precum şi dieta nesănătoasă pot duce la obezitate", a declarat Burdakov, citat de portalul Medical News Today. Glucoza provoacă somnolenţă Plecând de la premisa că celulele orexine ale creierului reglează echilibrul de energie al organismului (şi implict dictează stările de veghe, respectiv somn), cercetătorii au comparat efectul pe care diverşi nutrienţi îl au asupra acestor celule. Au descoperit că aminoacizii, care stau la baza proteinelor, stimulează orexinele mai mult decât orice alţi nutrienţi. Cercetări anterioare studiului au arătat că glucoza blochează activitatea celulelor orexine, fapt care explică somnolenţa de după masă. Oamenii de ştiinţă englezi au arătat că aminoacizii împiedică glucoza să blocheze acitiviatea orexinelor şi sugerează că acesta este motivul pentru care oamenii se simt mai alerţi după o masă bogată în proteine şi mai calmi, după una bogată în carbohidraţi.