Şomajul te face „bodyguard”

În sectorul administrativ sunt căutaţi peste 200 de paznici. Salariul variază în funcţie de contractul încheiat, dar în medie este 1.200 de lei. Angajatorii le dau o şansă şomerilor.

Agenţii de pază au fost, în ultimele două săptămâni, cei mai căutaţi de firmele de recrutare. Potrivit anunţurilor de mică publicitate din RL, societăţile de pază şi protecţie au oferit peste 200 de locuri de muncă, publicând anunţuri de recrutare pentru câte 50 de oameni deodată.

Am testat condiţiile oferite de angajatori, pentru a-i ajuta pe toţi cei interesaţi de un job să aibă mai multe informaţii şi astfel să câştige timp. Astfel, veţi şti la ce să vă aşteptaţi încă dinainte de a ajunge la interviu.

Specialiştii au observat, într-un raport despre securitatea privată din statele Uniunii Europene, că există în medie un agent de pază la 500 de locuitori.

Oportunitate pentru şomeri

„În general, selecţia este riguroasă, dar de cele mai multe ori ajungem să recrutăm oameni în terminarea şomajului sau proaspeţi şomeri. Dacă sunt în formă şi stau bine cu sănătatea, îi ajutăm cum putem”, a declarat directorul unei firme de pază.

PROGRAM: se lucrează în funcţie de cererile beneficiarilor. Spre exemplu, o variantă este 12 ore cu 24, 12 ore cu 48 sau 16 ore cu 32. Ori program normal de opt ore.

SALARIU: „Toţi banii depind exclusiv de contractele încheiate cu beneficiarul”, a mai declarat directorul. În medie, angajatul primeşte 1.200 de lei în mână. Firmele încheie un contract de muncă individual, pe o perioadă nedeterminată, excepţie făcând angajările pentru un anumit beneficiar.

VÂRSTĂ: candidaţii trebuie să aibă minimum 18 ani. În general, vârsta medie a personalului de securitate este de 35 de ani.

CERINŢE: cele mai multe societăţi sunt implicate în paza statică, iar angajatorii caută în general bărbaţi. „Pentru a obţine calificarea în domeniu, viitorul angajat nu trebuie să fie certat cu legea”, explică patronul.

Bolile de inimă te scot automat din concurs, iar fără aviz medical nu ţi se dă şansa unui interviu. Uniformele sunt obligatorii. Folosirea armelor de foc este limitată la activităţi profesionale, iar registrul acestora este ţinut de societate sau de poliţie.

SARCINI. În fişa postului de agent de pază intră toate activităţile ce cuprind protecţia caselor şi bunurilor mobiliare, paza persoanelor, transportul valorilor, supravegherea prin centrale de alarmă, proiectarea, instalarea şi service-ul instalaţiilor şi sistemelor de alarmă.

CURIOZITĂŢI DIN UE

Câini antrenaţi şi uniforme speciale

  • Cele mai multe state, cu excepţia Austriei (Legea Comercială) şi Germaniei (Codul Industrial), au o legislaţie clară în ceea ce priveşte securitatea privată. În Italia a fost introdusă în 1931, în Suedia în 1973, iar în România - după Revoluţie.
  • Cu excepţia Irlandei, toate statele membre UE solicită calificare în domeniu.
  • Armele de foc sunt interzise în câteva state din Uniunea Europeană, cum ar fi Danemarca, Franţa (excepţie transportul de valori), Olanda şi Anglia.
  • În Estonia, vârsta minimă de angajare ca agent de securitate este 19 ani, iar pentru transport de valori - 21 de ani. Până de curând, în Lituania era 21 de ani, dar noua lege coboară vârsta la 18 ani. În Polonia şi Slovacia, un agent de securitate trebuie să aibă vârsta de 21 de ani.
  • Folosirea câinilor este în general acceptată. Totuşi, cele mai multe state cer un permis specific şi cerinţe pentru cei care vor să ia în misiune un patruped. Nu în ultimul rând, câinele trebuie să fie bine antrenat. În Grecia, folosirea câinilor este interzisă în locurile publice sau în locurile accesibile publicului. Uniformele agenţilor sunt aprobate de poliţie şi societăţile de pază.