Şomaj de 25%? Munca la negru înfloreşte în Spania

Deşi autorităţile europene se concentrează asupra Greciei, aceasta nu este singura ţară europeană unde evaziunea "cangrenează" economia locală. Spania este un alt exemplu, cu o economie subterană reprezentând 21,5% din PIB-ul ţării, scrie publicaţia franceză "La Tribune", care se raportează la un studiu recent realizat de Fundaţia Băncilor de Economii din Spania.

Astfel, rezultă că în Spania lucrează la negru aproximativ 4 milioane de muncitori, în timp ce ţara figurează cu o rată a şomajului record în zona euro, de 25% din populaţia aptă de muncă.

Principala cauză a creşterii şomajului este deteriorarea condiţiilor economice, indică studiul, precizând, totuşi, că această practică a început în perioadea de creştere economică, din cauza creşterii bruşte a taxelor. Astfel, majorarea poverii fiscale a însemnat extinderea muncii la negru.

Şi în încercarea de a rămâne competitive, companiile au preferat să aibă angajaţi ilegali la negru. Pentru unii economişti, creşterea economiei informale este doar un rezultat tranzitoriu al deteriorării situaţiei economiei, care ar urma să scdă odată cu revenirea economică.

Italia şi Portugalia, în vizor

Pentru alţii, însă, situaţia este cu mult mai îngrijorătoare, indicând persistenţa unor asemenea practici în Spania, departe de standardele europene şi care necesită un control mai strict care să ţină pasul cu realitatea de pe piaţa muncii.

FMI va încerca să pună lucrurile în ordine? – se întreabă publicaţia franceză. Cu atât mai mult cu cât şi alte ţări europene din sudul zonei euro au "simptome" similare. Alături de Grecia, economia din Italia şi din Portugalia se confruntă cu problema muncii la negru, afectând dezvoltarea economică a statelor.

Pe lângă faptul că este creată o concurenţă neloială pentru întreprinderile care contribuie la bugetul statului, în Spania "albirea" acestor salariaţi ar aduce la buget venituri suplimentare de 30 de miliarde de euro, mai arată studiul citat.