SOLUŢII PENTRU ACASĂ: Părinţii nu trebuie să conducă familiile copiilor!

Vă răspunde psihoterapeutul AUGUSTIN CAMBOSIE, vicepreşedintele Federaţiei Române de Psihoterapie.

Ginerele meu (are 33 ani ca şi fiica mea şi au doi copii) s-a îndrăgostit de o colegă de serviciu. Îmi dau seama că ginerele meu trece printr-o perioadă grea. Nu-i mai place serviciul şi vrea afacere proprie, o franciză de gogoşi, el neştiind absolut nimic despre dedesubturile acestei meserii. Pentru că au nevoie de bani pentru afacere, vor să vândă casa pe pământ. Fiica mea, dorind să-şi păstreze soţul, este de acord cu el. Eu nu sunt de acord nici cu vânzarea casei, nici cu părăsirea serviciului bun la o firmă financiară (2.000 euro plus maşină de serviciu). Cum să procedez? Mă intrigă faptul că dumneavoastră vă agitaţi pentru o situaţie care ar trebui să-i preocupe pe cei doi. Riscurile financiare sunt reale, dar nu putem să le apreciem pentru că nu este sigur că nu poate duce afacerea până la capăt. Salariul de 2.000 de euro şi maşina de serviciu sunt motivante, dar poate că el consideră că este în stare de mai mult.

Poate că dacă n-o să mai lucreze împreună cu colega lui, o va uita, dar problema trebuie rezolvată între cei doi, iar dumneavoastră să le susţineţi deciziile, nu să fiţi conducătorul lor. Nu trebuie să vă implicaţi chiar dacă aţi contribuit la bunăstarea fiicei. Dacă problema nu se rezolvă, poate ar trebui să apeleze la un psihoterapeut de cuplu. Ce li se întâmplă este o problemă obişnuită. E criza bărbatului la 40 de ani, debutată mai devreme.

Salvarea unei familii este foarte importantă, dar ea nu trebuie salvată în orice condiţii. Divorţul poate fi o soluţie şi pentru părinţi, şi pentru copii. Cuplurile au momente de cumpănă la şapte ani de când s-au cunoscut. Mai există o criză în jurul vârstei de 30 de ani la femei şi 40 la bărbaţi, din cauză că o relaţie care debutează furtunos intră într-o rutină şi dispare entuziasmul. În majoritatea lor covârşitoare, cuplurile depăşesc momentele de criză.