SOLUTII PENTRU ACASA: Nu starni rivalitatea intre frati!

Va raspunde psihoterapeut Augustin Cambosie, vicepresedinte al Federatiei Romane de Psihoterapie.

Am nascut de curand un baietel. Mai am o fetita de 4 ani si as vrea sa stiu cum trebuie sa ma comport cu ei astfel incat fata sa nu se simta lasata pe plan secund. Deocamdata nu da semne de gelozie. Fetita este inca prea mica ca sa dea semne de gelozie si nu cred ca va da foarte curand. Rivalitatea este un fenomen normal si cu atat mai des intalnit la fratii de sexe diferite. Idealul este ca baiatul sa fie mai mare pentru ca poate sa-si asume rolul de ocrotitor al fetei, matrice socio-culturala si genetica a barbatului.

Pentru ca in cazul tau fata este mai mare, te sfatuiesc sa-i stimulezi sentimentul de „mama”, de ocrotire, de persoana ce va avea grija de fratior ca de jucaria preferata. Fetitele considera jucariile ca pe copilul lor si se comporta cu ele ca un parinte.

Pe de alta parte, un bebelus necesita mai multa grija, timp si afectiune decat un copil care are deja o oarecare independenta. Fetita trebuie sa stie ca impartirea dragostei intre cei doi copii nu inseamna ca o iubesti mai putin.

Fata se afla totodata in plin complex oedipian, iar reactia cea mai fireasca a fetitei este sa intre in rivalitate cu mama, sa o considere vinovata ca ea nu a fost suficienta si sa se apropie de celalalt parinte.

La semnele de rivalitate nu trebuie sa raspunzi violent si nici s-o pedepsesti, ci sa o intelegi si sa te apropii de ea. De multe ori, copiii se gandesc ca parintii au mai facut un copil pentru ca nu-i iubesc destul sau pentru ca nu au fost suficienti.

Mai tarziu, reactia baiatului va depinde de modul in care se rezolva problemele fetitei. Daca nu se rezolva, vor aparea reactii agresive intre copii. Nu numai tu trebuie sa te implici in rezolvarea conflictelor, ci si sotul tau, care este bine sa se apropie de fetita la fel de mult.