Soluţii pentru a opri falimentul în Sănătate

Creşterea numărului de contribuabili la asigurările de sănătate, coplata şi informatizarea sunt propuneri pentru salvarea de la colaps.

Sistemul public de asigurări de sănătate ar trebui modificat serios pentru a nu intra în colaps la jumătate acestui an. Dacă nu se iau măsuri, din iunie nu vor mai fi bani pentru medicamente compensate, iar serviciile către medici nu vor mai putea fi plătite.

Experţii în asigurări şi politici de sănătate publică au mai multe propuneri: coplată pentru a modera serviciile nejustificat servicii, dar şi creşterea numărului celor ce contribuie la asigurări.

La înfiinţarea sistemului de asigurări de sănătate, în 1999, numărul celor care contribuiau era de 11 milioane.

„Nu existau excepţii de la plată. Inclusiv pentru pensionari plătea casa de pensii”, explică Cristian Vlădescu, profesor de sănătate publică.

În timp însă, prin tot felul de legi speciale, multe categorii au fost scutite. Aproape cinci milioane cu pensii mici au fost scutiţi, ca şi 160.000 de magistraţi înlăturaţi din justiţie pe considerente politice.

Nu plătesc nici cei care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social (peste 350.000 de oameni) şi nici aproape un milon de oameni care sunt în întreţinerea unei persoane asigurate (soţ, soţie, părinţi fără venituri). În total, circa11 milioane.      

Încasări mai mici faţă de estimări

Acum însă numărul celor care contribuie este de doar cinci milioane (inclusiv bugetari). „Practic, doar 3,8 milioane de persoane contribuie. Poate chiar mai puţin. A scăzut mult numărul contribuabililor din cauza şomajului, dar şi a scutirilor pentru angajatori”, explică experţii în asigurări de sănătate.

Criza a afectat serios bugetul sănătaţii, încă din 2009. După ce anul trecut s-au utilizat credite de angajament de peste două miliarde lei, care trebuie achitate în 2010, veniturile sunt în continuare sub necesar.

Astfel, în ianuarie- februarie s-au colectat doar 1,1 miliarde lei lunar, cu 200 milioane lei sub estimări, în timp ce cheltuielile au fost 1,4 miliarde lei lunar.     

ÎN DEZBATERE

Rezolvă coplata criza de bani?

Printre propunerile experţilor ar fi reducerea numărului celor scutiţi de la plata asigurării de sănătate şi introducerea coplăţii (tichete moderatoare).

Iniţiatorii coplăţii afirmă că fondurile strânse nu rezolvă însă problemele de finanţare, dar ponderează numărul de servicii cerute nejustificat.

„Până nu informatizăm sistemul, monitorizăm costurile, elaborăm lista de servicii minimale nu putem să mai aruncăm bani în piaţă, prin coplată, când deja se pierd bani. Peste 800 milioane euro se pierd anual prin furăciuni - raportări în fals de la medicii de familie, reţete contrafăcute şi medicamente aruncate astfel pe piaţa neagră, preţuri supraevaluate la medicamente sau facturi umflate”, ne-a spus Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical şi membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, el a adăugat că trebuie să plătească cineva pentru numărul mare de persoane scutite de la plata asigurării de sănătate, dar beneficiare ale sistemului. „Să vedem cine, poate plăteşte statul. Serviciile alea nu se fac din neant, au costuri şi cineva trebuie să plătească. Nimic nu e gratuit, nu vine Zâna Măseluţă”, a spus Costin.     

„Cineva trebuie să plătească pentru numărul mare de persoane scutite de la plata asigurării de sănătate, dar beneficiare ale sistemului. Nu vine Zâna Măseluţă.“, DUMITRU COSTIN, membru în Consiliul de Administraţie al CNAS    

Circa 11 milioane de români primesc servicii medicale fără să plătească