Soluție pentru cei cu împrumuturi în franci. Creditele se pot reduce cu peste 25%

Soluție pentru cei cu împrumuturi în franci. Creditele se pot reduce cu peste 25%

Clienții preluați de Banca Transilvania de la Volksbank vor beneficia de conversia creditelor în lei și apoi de reducerea creditului.

Una dintre primele soluții radicale pentru românii împrumutați în moneda elvețiană, care ar putea apărea în câteva luni, vine de la Banca Transilvania (BT). Banca și-a propus să convertească creditele din franci în lei la cursul zilei, iar, ulterior, să reducă datoria în lei, adică împrumutul care a mai rămas de rambursat.

„Banca va veni cu multe alternative pentru fiecare segment, pentru fiecare client, dar cu prioritate vrem să tratăm cazurile sociale, unde vorbim despre locuinţe familiale, credite care sunt în jur de 100.000-150.000 de franci elveţieni”, a spus, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Omer Tetik, directorul executiv al Băncii Transilvania.

Acesta a precizat că, după ce creditele vor fi convertite în lei, clienții vor primi soluții în funcție de fiecare caz în parte. În unele cazuri, a menționat Tetik, o scădere cu 20 – 25% a datoriei totale ar fi insuficientă. Tetik a lăsat astfel să se înțeleagă că banca ar putea acorda unor clienți o reducere peste acest nivel a datoriei totale.

Curs leu/franc înghețat

Deși nu a avut în portofoliu credite în franci, prin achiziția Volksbank, Banca Transilvania preia și creditele în franci de la Volksbank. Deocamdată, până la finalizarea tranzacției, Volksbank a oferit clienților o facilitate. Timp de trei luni, la plata ratei, îndatorații pot schimba leii în franci, la casieria băncii, la cotația din decembrie 2014, de 3,8 lei pentru un franc, dinainte ca francul să fi început să crească.

Facilitatea a intrat în vigoare la jumătatea lunii ianuarie și ar trebui să dureze până în aprilie. De atunci, clienții ar putea beneficia de soluția reducerii creditului, propusă de Banca Transilvania.

Alte oferte

Alte tipuri de soluții pentru clienții cu credite în franci elvețieni au fost reducerea dobânzii, cu 1,5 puncte, timp de trei luni (OTP Bank) sau scăderea temporară a dobânzii, cu 0,8 puncte, o perioadă limitată (Bancpost, Credit Europe Bank). „Cred că, odată implementată, soluția Băncii Trasilvania va pune presiune și pe ceilalți creditori să facă oferte mai interesante. Mai ales că și șefii BNR, în ieșirile publice, au arătat că susțin o astfel de soluție, adică o conversie a creditului în lei și reducerea creditului”, a comentat pentru EVZ reprezentantul unui broker de credite.