Soluţia pentru case mai ieftine: Să construiască privaţii pe terenurile statului

Parteneriatul public-privat este o soluţie larg răspândită în Europa în toate sectoarele de activitate, inclusiv în construcţia locuinţelor, însă este mai puţin utilizată în România din cauza lipsei legislaţiei.

Posibilitatea construirii locuinţelor din banii privaţilor pe terenurile deţinute de stat va fi discutată în cadrul Târgului Imobiliar Naţional tIMOn, care va avea loc în perioada 19-22 aprilie, în Piaţa Constituţiei din Capitală, anunţă un comunicat al organizatorilor târgului.

Începand cu această ediţie, în cadrul tIMOn va fi amenajat un spaţiu destinat primăriilor şi consiliilor locale şi judeţene din toată ţara, pentru a facilita întâlnirea sectorului public cu cel privat, obiectivul fiind realizarea de investiţii, inclusiv imobiliare, prin parteneriate public-private.

"Oferta de locuinţe noi s-a redus continuu în ultimii trei ani. Numărul din ce în ce mai mic de locuinţe noi construite în România se datorează în primul rând costului încă ridicat al terenurilor. Problema ar putea fi rezolvată prin aceste parteneriate dintre stat şi investitori români sau străini, având în vedere că statul, prin primării sau consilii judeţene sau locale, este unul dintre marii proprietari de terenuri. În cadrul parteneriatelor, statul ar putea concesiona pe anumite perioade de timp aceste terenuri, pentru dezvoltarea de locuinţe, în special", a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn.

Construcţii fără cheltuieli publice

Potrivit acestuia, deficitul de locuinţe noi din România şi lipsa unor planuri sustenabile de dezvoltare imobiliară au avut drept cauză şi lipsa unei legislaţii adecvate care să permită dezvoltarea de parteneriate public-private. "Odată cu apariţia Legii Parteneriatului Public-Privat, administraţiile locale şi judeţene pot angrena proiecte de dezvoltare locală şi regională, proiecte care să implice activ investitori care să crească valoarea economică a fiecărei zone. Susţinând investiţiile locale, promovăm România şi atragem fonduri către administraţii, fără a fi consumatori de bani publici", a adăugat Vlad Vlăsceanu.

Costurile de participare ale autorităţilor locale vor fi suportate de organizatori.