Deputatul PDL de Alba, Clement Negruţ, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că va vota în favoarea moţiunii de cenzură dacă guvernul nu îi va accepta un amendament care ar face ca pensiile sub 1.000 de lei să nu fie diminuate.
În ciua faptului că ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a lăsat să se înţeleagă că acest lucru nu ar fi posibil, în condiţiile în care punctul de pensie e acelaşi pentru toată lumea, iar guvernul a propus diminuarea acestui indicator cu 15%, deputatul de Alba propune o soluţie. El a arătat că tot articolul 9 al proiectului de lege ar trebui modificat, în sensul ca punctul de pensie să rămână la valoarea de 732,8 lei, dar să se introducă o taxă de solidaritate progresivă, cu valori între 5% şi 75%, "exceptând indemnizaţia socială pentru pensionari şi cuantumul brut al pensiilor cuvenite de până la 1.000 lei". Pragurile şi valoarea taxei de solidaritate ar urma să fie stabilite printr-o hotărâre de Guvern ulterioară.
Creşterea TVA
De asemenea, deputatul a propus, prin acelaşi amendament, ca indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I să se diminueze cu numai 10%, nu cu 15% cât este propunerea din proiectul legislativ. Clement Negruţ este de părere că, pe lângă acest amendament, trebuie luate măsuri care să ducă la redresare economică, fără să fie necsară creşterea TVA şi a cotei unice. „Reducerea Cabinetului Boc la 11 ministere prin comasarea atribuţiilor, vânzarea tuturor acţiunilor pe care statul român le mai deţine la Petrom şi BCR - prin majorările succesive de capital social şi prin faptul că statul nu a mai cumpărat acţiuni, participaţia noastră în cadrul companiilor s-a diminuat consistent - , reducerea cheltuielilor parlamentare şi accizarea masei lemnoase pe picior din România, dat fiind că la momentul de faţă este principalul exportator de masă lemnoasă brută din Europa, tocmai pentru că statul nu are un program de accizare a lemnului pe picior", consideră Clement Negruţ.
Deputatul a precizat că şi-a prezentat poziţia şi în faţa grupului parlamentar, inclusiv în faţa premierului Emil Boc şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, dar şi că cel puţin 70% dintre parlamentarii PDL gândesc ca şi el.
Demisia lui Vlădescu
Pe de altă parte, el a cerut public demisia ministrului Finanţelor Sebastian Vlădescu. „Vlădescu trebuie să plece, trebuie demis de urgenţă. Asta înseamnă de luni. Am cerut acest lucru miercuri, am rugat-o pe Roberta Anastase să transmită premierului solicitarea de demitere de urgenţă a lui Vlădescu”, a declarat Clement Negruţ. El a precizat că i s-a părut inacceptabil când acesta a declarat că „am minţit" în faţa parlamentarilor şi a declarat că s-a simţit folosit, 1ca parlamentar român, ca membru al PDL, am fost folosit să transmit nişte mesaje prin faptul că am primit informaţii eronate”.