Soluția INGENIOASĂ a unui inginer pentru a-și racorda casa la electricitate: ”N-au vrut să extindă rețeaua și atunci a trebuit să mă descurc singur” | FOTO

Soluția INGENIOASĂ a unui inginer pentru a-și racorda casa la electricitate: ”N-au vrut să extindă rețeaua și atunci a trebuit să mă descurc singur” | FOTO

Un fost silvicultor îşi produce singur energia electrică necesară în gospodărie, cu ajutorul unui pârâu ce trece prin zona casei sale. Iniţiativa sa a fost motivată iniţial de costurile mari pe care le-ar fi avut pentru racordarea la reţeaua electrică a localităţii.

Inginerul silvic Petre Crişan a cumpărat gospodăria unui fost morar, din localitatea Almaşu. Situată la marginea satului, gospodăria nu era racordată la reţeaua electrică, iar în momentul în care noul proprietar a dorit acest lucru, s-a lovit de refuzul furnizorului.

De asemenea, bărbatul ar fi trebuit să suporte costuri mari pentru o astfel de investiţie, necesară, de altfel, pentru un trai civilizat, relatează Agerpres.

„N-au vrut să extindă reţeaua şi atunci a trebuit să mă descurc singur. În capătul satului curentul e slab şi Electrica nu mi-a dat aprobare să mă racordez la ultimul stâlp, ci doar din centrul satului. Pe vremea aceea, m-ar fi costat 12.500 de lei din capătul satului până aici, iar dacă făceam racordul din centrul satului, 50.000 de lei. Eu am spus că nu sunt investitor strategic, ci doar vreau să-mi fac o casă”, a declarat Petre Crişan.

Soluţia a venit în cele din urmă de firul de apă ce asigura şi funcţionarea fostei mori, pe care, de această dată, silvicultorul pensionar l-a folosit pentru a produce energie electrică verde.

Astfel, în urmă cu aproximativ un an de zile, a reuşit să pună la punct un sistem care îi asigură toată energia electrică necesară.

„Instalaţia funcţionează de circa un an de zile. A fost mai greu până am găsit un generator. Am încercat cu un dinam, cu alternator, dar nu produceau aproape nimic. Instalaţia am făcut-o eu, artizanal. Generatorul l-am găsit în ţară şi m-a costat 3.500 de lei. Restul componentelor le-am făcut la un atelier mecanic de la Şaula. Roata a făcut-o fiul meu, cu un tâmplar din sat. A măsurat înălţimea, a luat un placaj mare, şi-a făcut un compas, a desenat-o la dimensiune, ca să nu greşească din calcule, şi pe urmă a copiat-o. A venit cu tâmplarul, care a lucrat la ea vreo două săptămâni şi a făcut-o. Apa care pune în funcţiune instalaţia provine din pârâul Sfăraş. Acum, alimentez pompa de recirculare de la centrala termică, două televizoare, becuri şi aş mai avea capacitate”, afirmă Petre Crişan.

În prezent, instalaţia produce 24 kWh zilnic, în condiţiile în care necesarul mediu de energie electrică pentru o familie cu patru membri, care locuieşte într-o casă de 150 metri pătraţi, este de 4-6 kWh pe zi.

În urma construirii sistemului, bărbatul a mai întâmpinat probleme. De exemplu, iarna trecută a îngheţat roata, dar s-a rezolvat cu un acoperiş construit deasupra instalaţiei şi, cel puţin pentru moment, totul merge bine. Dacă vor mai apărea însă probleme noi, există ca rezervă un generator de energie electrică ce funcţionează cu benzină.

Planurile fostului inginer silvic nu se opresc, însă, aici. Şi-ar dori ca, în timp, să achiziţioneze un generator de putere mai mare şi, de ce nu, acumulatori pentru a înmagazina surplusul de energie electrică produsă.

„Acum avem aici trei pensii – eu, soacra şi nevasta, le cumulăm şi poate cumpărăm acumulatori. Avem nevoie cam de cinci mii de euro, pentru acumulatori cu o capacitate bună de stocare”, calculează Crişan.

Rezultatul final este reprezentat de energie verde cu costuri minime, produse ecologice, aer curat şi linişte în mijlocul naturii.

 

Ne puteți urmări și pe Google News