Soluția fostului ministru Eugen Teodorovici pentru evitarea crizei. Lucrul pe care nu l-ar face niciodată

Eugen Teodorovici_MV. Sursa foto: EVZ

Fostul ministru al Finanțelor din Guvernul Dăncilă propune o serie de soluții care, în opinia sa, ar duce la evitarea crizei economice. Fostul ministru PSD Eugen Teodorovici susține că, în actualul context, nu ar majora dobânda de politică monetară. O astfel de măsură va avea drept consecință creșterea costurilor de finanțare.

Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanțe din Guvernul Dăncilă, susține că are soluția pentru a salva România de criza economică. El a dat o serie de indicații actualilor guvernanți, prezentând măsurile pe care le-ar propune.

Fostul ministru PSD Teodorovici a intervenit în condițiile în care inflaţia a ajuns la 13,8%, iar prețul mărfurilor și serviciilor a atins un nivel foarte ridicat. Fostul ministru a spus că, în locul BNR, el nu ar creşte niciodată dobânda de politică monetară într-un astfel de context. Acest lucru, a explicat Teodorovici, va duce implicit la creşterea costului de finanţare.

„BNR ce să facă? Să dea către cele 35 de bănci finanțare cu dobândă 0, cum a făcut Ungaria. La rândul lor, mai departe, băncile să finanțeze acele domenii pe care le dorește Guvernul, agricultură-zootehnie, cu dobândă puternic limitată, adică mai jos decât ceea ce este în Uniunea Europeană. Astfel vom crește  într-un an - doi producția internă și vom avea costuri mici. E simplu”, a spus Eugen Teodorovici.

Sursă: Diana Ivanova | Dreamstime.com

BNR a majorat rata dobânzii monetare

Banca Națională a României (BNR) a decis, marţi, 10 mai, să majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an. Creșterea a fost de la 3% pe an. Măsura a intrat în vigoare chiar de miercuri, 11 mai, conform informațiilor oficiale.

Majorarea dobânzii cheie se va observa în creșteri ale indicelui ROBOR, în baza căruia se calculează ratele multor credite în lei cu dobândă variabilă. Pentru românii cu credite în lei, cu dobândă variabilă, rata va înregistra noi creșteri. Acestea nu vor fi majorate din 11 mai, ci peste 3 sau 6 luni, în funcție de ce prevede contractul tău cu privire la actualizarea dobânzii. După decizia BNR, costul împrumuturilor va crește, indiferent de tipul de credit.

Pe de altă parte, în cazul persoanelor cu depozite bancare, se vor înregistrat randamente mai bune ca urmare a acestei decizii.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Limitarea exporturilor propusă de Teodorovici

Pe de altă parte, în condițiile în care scumpirile au ajuns la un nivel record, iar inflaţia a atins 13,8%, fostul ministru al Finanțelor din Guvernul Dăncilă recomandă limitarea exporturilor la anumite produse.

„Ca și guvern limitezi exporturi la anumite produse unde ești deficitar. Grâul astăzi este 1,8 lei, în toamnă este peste doi lei. (...) Ca stat român asta trebuie să faci. Limitezi pentru că te doare de poporul tău în primul rând, limitezi anumite exporturi pentru a avea mai multe produse în piață, pentru a scădea prețul la produsele de panificație”, a declarat fostul ministru Eugen Teodorovici, într-o intervenție la Antena 3.