Rusia a suspendat furnizarea de produse petroliere si de lignit catre Estonia prin reteaua sa de cai ferate, motivand ca planuieste modernizarea acesteia, relateaza Reuters, citand surse neoficiale din randul exportatorilor.
Stirea survine pe fondul tensionarii fara precedent a relatiilor dintre Rusia si Estonia, dupa luptele de strada cauzate de decizia autoritatilor de la Talin de a muta Monumentul Soldatului Sovietic din centrul capitalei.
Companiile de petrol ruse au fost nevoite sa redirectioneze miercuri un sfert din livrarile de produse rafinate, dupa ce transporturile pe cale ferata catre porturile estoniene au fost oprite.
Contractorii au declarat ca operatorul de stat al cailor ferate nu accepta livrarile prevazute in contractele aferente lunii mai, astfel incat cauta rute alternative, catre porturile rusesti de la Marea Baltica si terminalele ucrainene de la Marea Neagra.
Monopolul rus de cai ferate RzHD a oprit deja livrarile de lignit catre Estonia pentru aceasta luna, totalizand 900.000 de tone, invocand ca motiv o penurie a vagoanelor de marfa.
MODEL CONTROVERSAT
Statuia unui dezertor
Soldatul care a servit drept model la realizarea disputatului monument de la Talinn, este un fost campion olimpic eston, care a dezertat in Finlanda in timpul razboiului, relateaza cotidianul „Helsingin Sanomat”.
Este vorba despre Kristjan Palusalu (1908-1987), medaliat de doua ori cu aur la lupte greco-romane, la Jocurile Olimpice. Povestea estonului figureaza intr-o biografie a gimnastului finlandez Heikki Savolainen.
Potrivit acestuia, in timpul celui de-al doilea razboi Mondial, Palusalu a trecut frontiera alaturi de un prieten, care a fost impuscat in spate. Dupa razboi, Palusalu a fost nevoit sa se intoarca in URSS, fiind trimis in Siberia. Nu a revenit din exil decat in perioada lui Nikita Hrusciov.