China: Soţia fostului lider comunist Bo Xilai, condamnată la moarte, pedeapsă suspendată pentru doi ani
- Simona Mătieș
- 20 august 2012, 09:26
Soţia fostului lider comunist Bo Xilai a fost condamnată la moarte, pedeapsă cu suspendare, pentru uciderea omului de afaceri britanic Neil Heywood. Gu Kailai nu a contestat acuzaţiile, în timpul procesului ei care a durat o zi, potrivit cărora l-ar fi otrăvit pe Heywood în noiembrie 2011.
Pedeapsa cu moartea, suspendată, este, de obicei, transformată în închisoare pe viaţă, în China, precizează BBC. Potrivit expertului în drept prof. Donald Clarke, în China pedeapsa cu moartea cu doi ani de suspendare înseamnă că dacă în decursul celor doi ani, ea are un comportament corect în închisoare, sentinţa se va comuta automat, după doi ani, la închisoare pe viaţă şi apoi ar putea fi redusă pentru bună purtare. Lider comunist, căzut în dizgraţie Bo Xilai, fost lider al partidului comunist în provincia Chingqing era văzut, cu câteva luni în urmă, ca un posibil candidat la postul de preşedinte al partidului, la nivel naţional, în timpul remanierilor care se vor face la sfârşitul acestui an în Partidul Comunist. El nu a mai fost văzut în public, însă, de la anunţarea acuzaţiilor care i s-au adus soţiei sale. Zhang Xiaojun, angajatul familiei pentru treburile gospodăreşti, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru complicitate la crimă. Verdictul dat de justiţia chineză în cel mai popular proces din ultimii ani a fost anunţat azi, într-o sală de tribunal extrem de bine păzită de personal de securitate. Presa chineză a relatat că în timpul audierii desfăşurate în data de 9 august, care nu a fost deschisă publicului, Gu ar fi recunoscut că l-a otrăvit pe Heywood, într-o cameră de hotel din Chingqing, cu ajutorul lui Zhang Xiaojun. Ea ar fi declarat că a suferit o depresie puternică atunci când Heywood l-a ameninţat pe fiul ei, în contextul unui conflict legat de o proprietate. "Acest caz a fost ca o piatră de moară legată de gâtul meu pentru mai bine de o jumătate de an", ar fi spus ea, citată de mass-media locală. Marea Britanie, contra pedepsei cu moartea
Doi diplomaţi britanici au avut permisiunea de a asista la audieri, dar jurnaliştii străini nu au putut fi prezenţi. Într-o declaraţie, Ambasada britanică la Beijing a anunţat că este alături de familia lui Neil Heywood. "Salutăm faptul că autorităţile chineze au investigat moartea lui Heywood şi au încercat să-i identifice pe cei responsabili pentru această crimă", se arăta în declaraţie.În plus, britanicii au subliniat că au spus mereu că autorităţile chineze trebuie să judece acest proces respectând standardele internaţionale de drepturile omului, iar pedeapsa cu moartea să nu fie aplicată. Un avocat al familiei Heywood adeclarat că aceasta va respecta decizia tribunalului chinez.