Soia, alimentul medicament

Nutritionistii avertizeaza ca, atunci cand au in compozitie prea multe E-uri, produsele din soia devin periculoase.

Preparata corect, soia este un aliment foarte sanatos. In perioada Postului, vanzarile la produsele din soia cresc cu pana la 55% in hipermarketuri si in magazinele naturiste, afirma comerciantii. Daca pe vremea bunicilor, meniul din perioada posturilor continea numai mancaruri preparate in casa, acum lucrurile stau un pic altfel.

Asta pentru ca pe rafturile magazinelor si ale hipermarketurilor se regasesc o sumedenie de produse de post, semipreparate sau din gama mezelurilor. Expertii in nutritie spun insa ca nu toate aceste produse sunt sanatoase din cauza E-urilor pe care le contin.

Parizerul, branza, carnatii, cele mai cerute

„Cele mai cautate alimente din soia sunt parizerul, salamul, branza de burduf, casul, chiftelutele, cabanosul, cascavalul, laptele”, afirma Romeo Popescu, administrator al magazinului NaturaPlant, unde vanzarile au crescut cu pana la 40% fata de acum doua saptamani. In hipermarketuri se observa cea mai mare crestere, cu 35-55% fata de perioada precedenta. Aici cele mai cautate sortimente sunt pateurile vegetale sau soia natur, in forma de felii, cuburi sau granule. „Cresteri importante ale vanzarilor inregistreaza si carnatii din soia”, adauga Andreea Mihai, marketing manager la Carrefour Romania.   

Blamata pe vremea comunismului, soia este de fapt unul dintre alimentele recomandate de specialistii in nutritie in perioadele de post si nu numai. Soia contine o cantitate dubla de proteine fata de carne. Tocmai din acest motiv, consumul de soia ar trebui sa fie limitat la cateva linguri pe zi. „Proteinele, in comparatie cu grasimile, nu se depoziteaza sub piele. Surplusul de proteine se metabolizeaza la nivelul rinichilor”, afirma medicul endocrinolog Virgiliu Stroescu.

Expertii ne atrag atentia ca putem consuma fara niciun risc atat soia nemodificata, cat si modificata genetic. „Prelucrata corect, soia este intr-adevar un aliment-medicament”, apreciaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Nu consumati soia cruda

Una dintre cele mai complete leguminoase, foarte asemanatoare cu fasolea, soia are o serie de principii nutritive bune, dar numai dupa prelucrare.

Soia cruda (sub forma de boabe) are in compozitie substante daunatoare sanatatii care nu se anihileaza decat dupa prepararea corespunzatoare. „Contine o substanta periculoasa pentru rinichi si ficat sau zaharuri flatulente care ne baloneaza si ne dau gaze (ca fasolea)”, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Soia cruda contine antienzime care nu pot fi digerate in organismul nostru. „Cruda, ea nu poate fi digerata. Prin prelucrare, antienzimele se distrug, soia putand fi asimilata”, adauga endocrinologul Virgiliu Stroescu.

Procesul de prelucrare corect presupune fierbere si fermentare. Cum firmele specializate cunosc cel mai bine tehnica de prelucrare, profesorul Mencinicopschi recomanda mai degraba soia semipreparata din comert decat soia boabe pe care am putea-o prepara noi acasa.

Preparata corect, scade colesterolul rau

Soia semipreparata se gaseste sub forma de cuburi sau felii, care de fapt sunt concentrati de soia si izolat proteic de soia. Pentru ca soia prelucrata astfel este fara gust si miros, trebuie rehidratata si gatita impreuna cu o serie de mirodenii pentru a-i da savoare. Cele mai bune modalitati de pregatire raman fierberea sau coacerea, in niciun caz prajirea, mai spun specialistii. „Gatita cum trebuie, soia scade grasimile din sange, scade trigliceridele, colesterolul rau si il creste pe cel bun”, subliniaza doctorul Virgiliu Stroescu.

RETETE

Lapte si branza de soia facute in casa

In afara de ulei de soia, toate produsele care se gasesc in comert se pot face si in casa. Potrivit medicului endocrinolog Virgiliu Stroescu, cel mai simplu de obtinut din soia este laptele. Boabele de soia se tin in apa o zi, se fierb scurt, se amesteca cu blenderul. Rezultatul este un fel de smantana care se fierbe si de aici obtinem laptele. Daca vrem tofu, branza din soia, in lapte se pune putina lamaie si se lasa sa coaguleze. Ulterior, se strecoara printr-un tifon.

Fiindca soia este un aliment care se strica repede odata gatit, doctorul endocrinolog sugereaza ca portiile din mancare sa fie mici, pentru a evita depozitarea la frigider pe perioade lungi de timp. Expertii in nutritie recomanda soia nu doar in perioada postului, ci si in restul anului pentru intarirea sistemului imunitar, in osteoporoza sau in bolile osoase.

OPINIA BISERICII

Alimentele din soia „nu strica” Postul crestin

Chiar daca inlocuieste carnea si ne face sa tanjim mai putin dupa alimentele „de dulce”, reprezentantii Bisericii nu contraindica soia in Postul Pastelui. Potrivit fetelor bisericesti, soia nu ne face sa „pacalim” postul, ci doar ii ajuta pe cei care nu il pot tine.

„Orice incercare de a posti este bine-venita”, afirma pr. Contantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei. Soia este o materie vegetala care inlocuieste carnea doar la nivel teoretic, afrima preotii, care subliniaza ca nu ar trebui pus accentul pe postul alimentar in sine. Acesta este doar o parte din Postul Mare, care presupune si infranarea de la „lucrurile rele”. „Postul alimentar este doar o dimensiune a Postului, mai trebuie tinut si un post al faptelor sau al vorbelor, chiar al privitului”, completeaza purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica.

OFERTE

Ce produse preparate din soia gasiti in magazine

Daca soia semipreparata sub forma de cuburi sau felii se poate consuma dupa pofta inimii, specialistii in nutritie recomanda atentie in ceea ce priveste produsele de tip mezeluri sau conservele pe baza de soia.

Crenvurstii, salamul sau pateul de soia sunt in principiu bune daca au adaugate doar mirodenii naturale. „Daca producatorul a pus multe E-uri pe langa soia, atunci produsele nu mai sunt asa bune. Trebuie sa citim eticheta sa vedem cate E-uri au fost adaugate. Produsul este sau nu indicat in functie de ingredientele folosite si de aditivii utilizati”, subliniaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

1. Soia Cuburi Distinsa. Pret: 0,83 lei/100 g, contine faina de soia degresata, poate fi consumata fara probleme in tocanite, supe etc.

2. Soia Premium felii. (pentru snitele) Pret: 2,99 lei/200 g, inlocuieste carnea, poate fi preparata la gratar sau microunde

3. Crenvursti vegetali. Pret: 5,53 lei/425 g, sunt afumati, nu se fierb, dar contin multe E-uri, periculoase pentru sanatate

4. Pate vegetal Mandy. Pret: 1,27 lei/120 g, contine spanac, amidon modificat de porumb, proteina vegetala de soia, dar si multe E-uri

5. Sos de maioneza Inedit din soia. Pret: 4,59 lei/290 g, contine extract de soia in proportie de 70%, sare, conservanti si stabilizatori

6. Bautura din soia cu aroma de capsuni. Pret: 4,59 lei/0,75 l, contine extract din soia obtinut pe terenuri ecologice, zahar si aroma

7. Carnati de post Aldis. Pret: 4,89 lei/400 g, contin proteina vegetala din soia, dar si ingrediente periculoase (stabilizatori, polifosfati)

8. Burger vegetal Cris-tim. Pret: 2,86 lei/200 g, este un produs pasteurizat, contine proteina de soia, dar si multe arome

9. Parizer vegetal Cris-tim. Pret: 2,69 lei/250 g, are in compozitie proteina de soia, ardei, apa, amidon de cartofi, potentiatori si coloranti

10. Salam vegetal Cris-tim. Pret: 2,74 lei/300 g, pe langa proteina din soia, contine in cantitati importante E-uri

11. Tofu Natur firma Inedit. Pret: 3,36 lei/230 g, este un produs indicat de nutritionisti. Contine extract din soia, saramura.