Șoferul criminal de la 2 Mai, judecat în baza Legii Anastasia. Cât va sta după gratii

Accident 2 Mai. Sursa foto: captura video

Fostul șef al Direcției Poliției Rutiere din România, comisarul șef Lucian Diniţă, a spus despre tragicul accident de azi, din localitatea 2 Mai, județul Constanța, că surprinde cel mai bine deriva în care se află societatea românească.

Polițistul a mai declarat că iresponsabilitatea unor oameni întrece orice limite și că acest tip de comportament este tot mai des întâlnit în societatea românească.

”Este un comportament care caracterizează societatea românească. Societatea românească este o societate în derivă. În mod normal, nu ar trebui să aibă nicio șansă”, a spus fostul şef al Poliţiei Rutiere.

În cursul zilei de azi, în localitatea 2 Mai, un tânăr drogat, cu trei tipuri de substanțe interzise, a intrat cu mașina într-un grup de opt pietoni, și a ucis doi. Alte trei persoane au ajuns la Spitalul din Mangalia.

Șoferul drogat a fost reținut pentur 24 de ore. Sursa foto: Captura video

Tânărul era atât de drogat încât le-a declarat polițiștilor că nu își mai amintește nimic.

Va fi condamant în baza Legii Anastasia

Șoferul de 21 de ani va fi condamant direct la închisoare cu executare, deoarece, de curând, Parlamentul a modificat Codul Rutier, în sensul în care șoferii care se urcă la volan, sub influența alcoolului și a drogurilor, și comit accidente mortale, așa cum a fost cel de azi, de la 2 Mai, vor fi condamnați direct la închisoare cu executare.

La articolul 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31) cu următorul cuprins:

”Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336”, este noua prevedere care a intrat deja în vigoare, prevăzută de Codul Rutier și cel Penal.

Va putea primi zece ani de închisoare

În cazul șoferului care a comis accidentul grav de circulație, soldat cu decesul a doi tineri, de 20 și de 21 de ani, Codul Penal, prevede maxim zece ani și șase luni de închisoare.

Șoferul va fi acuzat de ucidere din culpă, infracțiune condamnată de Codul Penal, și nu va beneficia de niciun fel de clemență.

”Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni. Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate”, se arată în Codul Penal.