Şoferii nu mai fac grevă

Transportatorii au renunţat la grevă, după consultările avute cu primul-ministru Emil Boc.

Premierul Emil Boc a găsit soluţia pentru a-i convinge pe transportatori să nu intre în grevă: a convocat secretari de stat din ministerele Internelor şi Justiţiei pentru a redacta o ordonanţă de urgenţă de combatere a "pirateriei" în transportul de persoane.

Documentul va impune noi reguli pentru transportul cu vehicule cu o capacitate mai mică de nouă persoane, a anunţat premierul. Ministerul Transporturilor va stabili calendarul măsurilor ce vor fi luate în perioada următoare pentru reglementarea domeniului.

Un aspect important îl constituie eliminarea evazioniştilor, în special a celor care fac taximetrie.

Berceanu a zis "pas"

Ieri, transportatorii s-au întâlnit cu ministrul de resort, Radu Berceanu, căruia i-au transmis revendicările lor. Ministrul a spus că acestea nu revin în sarcina instituţiei pe care o conduce. Secretarul de stat din Ministerul Transportatorilor, Eusebiu Pistru, a declarat ieri că orice protest al transportatorilor este nejustificat din moment ce se lucrează la o lege unică, menită să reglementeze domeniul.

Iniţial, transportatorii au anunţat că se vor alătura angajaţilor Metrorex, urmând ca peste 11.000 de membri ai Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România să protesteze miercuri şi joi, între orele 10:00 şi 15:00, în faţa sediului Guvernului. Acum, ei au renunţat la proteste.

Vlădescu, şeful strategilor

De asemenea, miniştrii Finanţelor, Administraţiei, Transporturilor, Mediului, Educaţiei, Apărării, Dezvoltării, Economiei, Agriculturii, Muncii şi Justiţiei, precum şi preşedinţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Casei Naţionale de Pensii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Comisiei Naţionale de Prognoză, Institutului Naţional de Statistică şi secretarul general al Guvernului vor forma un grup de lucru, care trebuie să definitiveze strategia fiscal–bugetară pentru perioada 2011–2013, prevăzută în legea responsabilităţii fiscale.

Grupul va fi condus de ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu.

Calendarul de elaborare a strategiei:

  • până la 22 martie vor fi estimate indicele preţurilor de consum şi cursul de schimb al monedei naţionale pe termen mediu,
  • până la 26 martie vor fi prognozate datoria publică şi necesităţile de finanţare din surse interne şi externe,
  • până la 15 aprilie va fi prezentat un scenariu de bază al evoluţiilor bugetare pe termen mediu
  • 20 mai - termenul limită stablit pentru definitivarea strategiei fiscal–bugetare şi prezentarea acesteia Guvernului spre dezbatere şi aprobare