După aproape zece ore de grevă spontană, şoferii au obţinut ieri o majorare salarială de 25 la sută.
Orădenii care folosesc mijloacele de transport în comun au avut, ieri-dimineaţă, parte de o surpriză mai puţin plăcută: toate cele 40 de autobuze din tura de dimineaţă au rămas în garaj. Asta pentru că şoferii Regiei Autonome de Transport Local Oradea au intrat, ieri, într-o grevă spontană şi au refuzat să iasă cu autobuzele pe trasee în intervalul orar 5.00-14.00. După o rundă ad-hoc de negocieri, şoferii au renunţat la protest în cursul după- amiezii, obţinând de la primarul interimar promisiunea că salariile vor creşte cu 25%.
Călătorii, supăraţi că nu li s-a zis nimic
Greva şoferilor de pe autobuzele OTL i-a nemulţumit pe orădenii care au aşteptat zeci de minute în staţii, fără să fie informaţi că autobuzele nu au ieşit pe traseu. „Am întârziat la muncă din cauză că nimeni nu ne-a anunţat că nu circulă autobuzele. De unde locuiesc eu este singura modalitate de a ajunge la muncă. Prima staţie de tramvai este departe“, spune revoltat Traian Birta.
Alţi orădeni au fost nevoiţi să apeleze la serviciile firmelor de taximetrie pentru a ajunge la serviciu sau pentru a-şi duce copiii la şcoală. „Trebuiau măcar să ne anunţe, aşa ştiam şi eu să iau tramvaiul. A trebuit să plătesc un taxi să ajung la timp la lucru“, povesteşte Viorica Borz.
Reprezentanţii OTL spun că în jur de 50.000 de orădeni circulă zilnic cu autobuzul şi că şoferii ar trebui să suporte consecinţele unor eventuale reclamaţii. „Dacă vor exista cereri pentru despăgubiri, cei vinovaţi de această situaţie vor plăti“, susţine Corneliu Lupău, directorul OTL. Urmează greva vatmanilor Potrivit viceliderului de sindicat, Valentin Şereş, şoferii s-au decis singuri să intre în grevă, deşi joi semnaseră o mărire de salariu. „Greva este spontană. Ieri (joi - n.r.) am semnat mărirea de salariu de 15%, deşi oamenii nu erau pe deplin mulţumiţi. Dar primarul Mihai Groza ne-a spus că mai mult nu se poate. Salariul de încadrare este de 870 de lei, iar şoferii sunt nevoiţi să facă ore suplimentare pentru a câştiga mai bine“, explică liderul de sindicat Valentin Şereş.
În jurul prânzului, primarul interimar Mihai Groza a declarat că greva este ilegală, deoarece sindicatul acceptase oferta administraţiei locale. Cu toate acestea, edilul s-a deplasat la sediul regiei de transport şi a negociat cu greviştii, care au acceptat majorarea salarială de 25%. Astfel, după ora 14.00, primele autobuze au ieşit pe traseu.
Pe de altă parte, liderul de sindicat Valentin Şereş a declarat însă că vatmanii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că ei nu vor primi o mărire la fel ca şoferii şi sunt decişi să intre şi ei în grevă.