Societatea de termoficare trimite oamenii în ȘOMAJ TEHNIC și se reprofilează. Angajații Colterm vor lucre în CONSTRUCȚII și vor ridica mașinile abandonate

Societatea de termoficare a Primăriei Timișoara, Colterm, și-a făcut planul referitor la încasări consistente în următorii ani. banii nu provin, cum ar fi firesc, din asiugurarea agentului termic pentru timișoreni, ci din servicii în demolări și reabilitări de imobile. Teoretic, compania va încasa 20 de milioane de euro. Deși estimările finaniare sunt așa bune, angajații vor intra, pe rând, în șomaj tehnic.

Vineri, în ședința Consiliului Local al Municipiului Timișoara a fost adoptat un proiect de hotărâre prin care Colterm se va ocupa, timp de patru ani, de reparațiile și de întreținerea tuturor imobilelor deținute de municipalitate. Mai mult, societatea de termoficare va putea prelua și toate resturile rezultate din evacuări, demolări de imobile și alte construcți. De asemenea, Colterm va putea acționa pentru ridicarea mașinilor abandonate pe teritoriul orașului. Directorul Colterm și-a făcut calculele: dacă toate noile activități vor merge bine, societatea va încasa 20 de milioane de euro în următorii patru ani.

Proiectul va da angajaților Colterm de lucru prin atribuire directă

Concret, angajații Colterm vor putea face intervenții la școli, spitale și la restul clădirilor deținute de primărie. „Reparațiile și întreținerile se fac în baza comenzilor pe care le dă primăria. Sume alocate în buget pentru astfel de reparații sunt pentru fiecare direcție. Vorbim despre reparații care se întâmplă, de exemplu, la Direcția de Clădiri și Terenuri sau Biroul de Școli Spitale sau la zona de administrativ. Cu alte cuvinte, nu există un buget unic aferent al acestui contract. Poate fi o activitate care se rezumă la partea de reparații și întrețineri, asta însemnând și avarii, dar și reparații curente, zugrăvit sau alte lucrări”, a declarat viceprimarul Timișoarei, dan Diaconu, citat de Tion.ro.

Specialiștii din primărie au estimat un contract anual de 19.333.604 lei, fără TVA, adică undeva la 5 milioane de euro pe an, în contextul în care contractul va fi activ timp de patru ani. „Proiectul presupune atribuirea către Colterm a activității de reparații și întreținere a imobilelor deținute de către Primăria Timișoara și a altor activități conexe”, mai arată sursa citată.

Colterm își trimite angajații în șomaj ethnic în perioada iunie – septembrie

Potrivit reprezentanților Colterm, există suficienți muncitori care să se ocupe atât de intervențiile în nouul contrcat, atribuit de Primpărie, cât și de necesitățile societății.

Colterm are în acestv moment datorii față de furnizori în valoare de peste 100 de milioane de lei.

Conform surselor EVZ, directorul Colterm, Emil Șerpe, a ”uitat” să specifice, în timpul perfectării contractului, că, începând cu 1 iunie 2017 și până în 30 septembrie, toți angajații societății sunt obligați să intre în șomaj tehnic timp de cinci zile/lună. În această perioadă, respectivii, vor fi remunerați cu 75% din salariu. Măsura șomajului tehnic (transmisă către toate entitățile organizaționale Colterm prin Decia nr. 11853/10.05.2017) a fost motivată ca fiind ”singura soluție pentru scăderea cheltuielilor cu fondul de salarii”, mai arată sursele noastre.

Aceleași surse însă, ne-au spus că, în urmă cu numai o lună, o parte dintre angajații Colterm au beneficiat de măriri salariale substanțiale, criteriul principal fiind existența adeziunii la partidul din care face parte și directorul general al societății, care a fost intermar din ianuarie, și confirmat pe post abia pe 3 mai. Practic, măririle salariale au fost realizate de un director care, la aceea vreme, era interimar.  Meritocrația nu se oprește aici. Odată cu demisia șefului Departamentului de Control Managerial și Resurse Umane (în care intră Compartimentul Personal, Compartimentul Calitate, Compartimentul Securitatea Instalațiilor, Compartimentul Securitatea Construcțiilor și Compartimentuil Mediu), în locul acestuia a fost numită  o persoană care deține studii medii, și care acum are în subordine doar angajați cu studii superioare. (Foto: Adrian Pîclișan)