Societatea civilă timișoreană reacționează față de acuzele lansate ieri de scriitorul Nicolae Breban. În vârstă de 81 de ani, acesta a fost investit cu funcția de preşedinte al Consiliului consultativ al ICR. În conferința în care a fost prezentat de colegul său de generație, Radu Boroianu (72 de ani), noul președinte al Institutului Cultural Român (ICR), Breban s-a lansat în grave acuze la adresa fostei direcţiuni a ICR, condusă de preşedintele Horia-Roman Patapievici, în perioada 2005-2012.
Susținători au Punctului 8 din proclamația de la Timișoara, exponenții societății civile au luat imediat atitudine. Scriitorul Marcel Tolcea arată că viitorul președinte a Consiliului consultative al ICR nu înțelege esența textelor la care afce referire. ”Domnul Breban nu înțelege nici acum faptul că textele incriminate datate dintr-o perioadă dificilă a României, de imediat de după Revoluție, ar putea fi echivalentul disperării lui Cioran din ”Schimbarea la față a României”. Numai că atunci, în epocă, inclusiv cei mai mari naționaliști au înțeles valoarea umană a acestui patetism. Sunt dezamăgit că domnul Boroianu își începe mandatul cu asemenea ”calorifere” care în opinia mea au nicio miză politică. În rest, stupefacție, uluială și o întrebare pentru mine: dacă nu cumva domnul Breban vorbește peste noapte în ideile personajului său Grobei”.
Cultura trebuie ferită de propagandă
Un real management cultural nu se face prin polemici politice, și mai ales nu ar trebui să aibă a face cu politica. Acesta e puncul de vedere al scriitorului timișorean Daniel Vighi. ”Un management performant nu se face cu polemici propagandistice. Până la ora actuală, dincolo de pasiuni și patimi politice și de altă natură, cea mai performantă actvitate a ICR a fost cea din perioada mandatelor lui Patapievici și Mihăieș. Asta o spun și cei care sunt de stânga culturală, cum e bunăoară Vasile Ernu. Oameni de cultură care are au beneficiat de un tratam profesionist”, arată Daniel Vighi. Tot el atrage atenția că ”Izbucnirile domnului Breban nu sunt de natură să așeze cultura într-o zonă a independenței ei față de propagandă”. ( Sursa foto: Milodrag Konstantinovici)