Societatea civilă îi ia apărarea lui Turcescu. ”Decizia CNA reprezintă o încălcare a libertății de exprimare și o încercare de intimidare a presei”
- Alexandra Ciliac
- 11 februarie 2014, 19:26
Freedom House România condamnă public decizia CNA din 6 februarie 2014 de a amenda cu 70.000 de lei postul B1 TV pentru opiniile prezentate în emsiunea moderată de Robert Turcescu.
”Avertizăm asupra încercărilor repetate de a reduce la tăcere jurnaliștii români cu opinii diferite de cele ale puterii. Decizia CNA din 6 februarie 2014 reprezintă o încălcare a libertății de exprimare și o încercare de intimidare a presei.”, se arată în apelul semnat Freedom House România, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social și Centrul Român pentru Politici Europene. Totodată, semnatarii demersului atrag atenția că ”Dreptul românilor la o informare corectă, la opinii diverse și la standarde acceptabile de limbaj în spațiul public este și așa viciat de faptul că multe televiziuni sunt proprietatea unor politicieni cu mari interese de afaceri. Unii dintre aceștia au și probleme în justiție, ori un trecut strâns legat de dictatura comunistă, și se folosesc de media nu pentru a informa, ci pentru a-și discredita adversarii, pentru a intimida jurnaliști, oficiali și magistrați.” O reacție similară la amenda impusă de CNA a avut și Agenția de Monitorizare a Presei - ActiveWatch, care ”consideră abuzivă sancționarea postului B1TV pentru încălcarea art. 40 alin. (3) al Codului audiovizual. Mesajul transmis de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) radiodifuzorilor este extrem de periculos, iar astfel de sancțiuni riscă să provoace situații de cenzură în redacții și autocenzură în rândul jurnaliștilor.” ”Consiliul sancționează dreptul la opinie, drept de care beneficiază inclusiv moderatorul emisiunii. Expresiile folosite de moderator și invitații săi, chiar dacă sunt exprimate în termeni duri, se încadrează în limitele dreptului la liberă exprimare și sunt făcute în legătură cu evenimente politice care au generat reacții aprinse în societate, existând o nemulțumire răspândită în interiorul societății (mass-media, societate civilă) cu privire la acțiunile regimului politic, acțiuni ce au constituit și subiectul dezbaterii de la B1TV”, notează ActiveWatch. Postul B1TV a fost amendat cu 70.000 de lei şi pentru ediţia din 12 decembrie 2013 a emisiunii "Sub semnul întrebării", când Robert Turcescu l-a avut invitat pe actorul Dan Puric.
- Cât costă un "suge…, suge…" la CNA?
În respectiva emisiune, Dan Puric a afirma că ”România este un stat mafiot condus de nişte securişti nenorociţi şi îmi asum această afirmaţie". În ediţia din 12 decembrie, alături de Turcescu s-au aflat Sabin Orcan, Andreea Pora şi Mihai Neamtu, care au dezbătut "lovitura de stat" din Parlament. Amendă a fost dată pentru încălcarea prevederilor din Codul audiovizual potrivit cărora moderatorul trebuie să asigure imparţialitatea şi echilibrul opiniilor şi să ceară invitaţilor să susţină cu dovezi ceea ce afirmă. În aceeași ședință în care emisiunea ”Sub semnul intrebarii” era amendată cu 70.000 de lei, ediția din 14 ianuarie a emisiunii ”Sinteza Zilei”, în care mai mulți jurnaliști printre care Andreea Pora, Robert Turcescu si Ion Cristoiu au fost atacați, a primit o amendă de 50.000 de lei.
- ANTENA 3 a încasat o amendă de 50.000 de lei pentru linşajul din emisiunea lui Gâdea