SocGen, gata să elimine aproape 900 de locuri de muncă

Instituția financiară Societe Generale, prezentă în România prin BRD, ar putea elimina în 2012 aproape 900 de locuri de muncă la divizia de corporate şi investiţii bancare, transmite AP, preluată de Agerpres.

Reducerea locurilor de muncă va fi realizată prin plecări voluntare şi nu se va recurge la concedieri, iar Societe Generale speră să adauge cel puţin 2.500 de locuri de muncă la divizia sa de retail.

Directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, vinde active şi reduce costurile pentru a reasigura investitorii că banca poate face faţă crizei datoriilor. În Rusia, SocGen intenţionează să concedieze anul acesta 2.000 de angajaţi, iar prin vânzarea de active banca franceză speră să obţină patru miliarde de euro până în 2013.

Conform unui document trimis anul trecut sindicatului angajaţilor SocGen, Frederic Oudea a anunţat că vor fi îngheţate salariile angajaţilor de vârf, în timp ce politica salarială de bază vizează o creştere sub 1% şi sub 2,5% pentru angajaţii mai slab remuneraţi.

Divizia de investiţii a SocGen, care are aproximativ 1.200 de angajaţi, şi-a redus personalul începând cu această vară, conform unei surse din rândul angajaţilor, în urma turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Reducerile de personal - în special la divizia corporate şi investiţii bancare din regiunea Paris - au fost până acum mai mult o picătură decât un val, dar sindicatele spun că sunt în alertă, deoarece se anunţă în continuare concedieri.

SocGen şi rivala sa mai mare, BNP Paribas, ale căror acţiuni au scăzut puternic la bursă din cauza crizei datoriilor din zona euro, au anunţat vânzări de active şi au avertizat asupra concedierilor, pentru a reuşi să-şi majoreze capitalul cu aproximativ 8,8 miliarde de euro (12 miliarde de dolari) fără ajutor din exterior.

Băncile franceze s-au confruntat în ultimele luni cu vânzări masive ale acţiunilor lor la bursă, deoarece criza datoriilor suverane a afectat valoarea băncilor europene în 2011 şi a majorat costurile de finanţare, în special în dolari, de pe pieţele americane.