Şoc şi disperare în America

Cultural „Crahul din 1929”, un documentar marca „American Experience”, demonstrează elocvent că istoria se poate repeta oricând.

În 1929, Bursa era în urcare, aparent fără limite. Creditele uşor de obţinut şi producţia de masă au transformat anii ’20 într-o eră a consumului de mare amploare. Investitorii s-au înmulţit, împrumutând mari sume de bani.

În 1928, piaţa a crescut cu 50% în doar 12 luni. După opt ani de prosperitate, preşedinţii şi economiştii erau convinşi că America urma să intre într-o epocă în care nu va mai exista sărăcie. La finele lui octombrie 1929, ziarele anunţau însă sinucideri ale milionarilor care îşi vedeau pierdute în câteva ore averile strânse în ani.

Acesta era doar preambulul unei lungi perioade de recesiune ce avea să bulverseze economiile tuturor ţărilor industrializate şi care a durat până la al Doilea Război Mondial. Piaţa financiară a pierdut atunci peste 14 miliarde de dolari. Pierderile săptămânale ajungeau la 30 de miliarde de euro, de zece ori mai mult decât bugetul federal şi mult peste cheltuielile SUA din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Crahul din 1929”, în regia lui Ronald H. Blumer, face parte din seria de documentare de mare succes „American Experience”, lansată de televiziunea PBS, şi conţine interviuri şi experienţe ale descendenţilor câtorva titani ai finanţelor americane.

17.55 TVR