Curtea Supremă de Justiție din SUA a respins luni un recurs al moștenitorilor scriitorului Arthur Conan Doyle (1859-1930), autor al aventurilor celebrului Sherlock Holmes, într-un dosar de proprietate intelectuală, notează AFP.
Prin refuzul de a prelua cazul, Curtea Supremă trimite la o hotărâre anterioară, în care se considerase că majoritatea lucrărilor autorului scoțian fac parte în SUA din domeniul public.
Pentru prima dată
O curte de apel federală îl autorizase în luna iunie pe scriitorul și editorul american Leslie Klinger să publice, fără a plăti drepturi de autor moștenitorilor lui Conan Doyle, o carte ale cărei personaje se inspirau din cele ale scriitorului scoțian . Instanța considera că aceste personaje au fost create de Conan Doyle înainte de anul 1923 și, prin urmare, ele fac deja parte din domeniul public, menționează AFP.
Personajele Sherlock Holmes și Dr. Watson au apărut pentru prima dată în 1887 de sub pana lui Conan Doyle, în patru romane și 56 de povestiri publicate în Statele Unite până în 1927. Dar cele mai recente zece nuvele ale lui Conan Doyle, publicate între anii 1923 și 1927, rămân sub incidența legii drepturilor de autor până la 31 decembrie 2022. Moștenitorii lui Sir Arthur Conan Doyle au considerat că, dimpotrivă, cartea lui Klinger a împrumutat elemente din cele zece lucrări și, din acest motiv, scriitorul ar fi fost obligat să plătească drepturi de autor, încheie AFP.