Fraţii Micula au pus sechestru pe 27% din acţiunile Nuclearelectrica deţinute de Ministerul Economiei, în contul unei datorii
Decizie fără precedent ! Oamenii de afaceri, frații Micula, au pus sechestru definitiv pe un număr de 67 de milioane de acțiuni deținute de statul român la Nuclearelectrica, cu o valoare nominală de 10 lei pe acțiune.
Practic, măsura a fost luată pentru un procent de 27% din acțiunile deținute de Ministerul Economiei la Nuclearelectrica, în contul unei datorii de 395 milioane de euro pe care statul român o are către frații Micula.
Frații Micula au acționat în instanța statul român la Curtea de arbitraj internațional și au obținut despăgubiri importante, datoria inițială fiind de 84,5 milioane de euro, diferența până la 395 de milioane insumând dobânzi și penalități. Deoarece statul nu și-a achitat datoria, frații Micula au încercat să își recupereze pagubele de la alte companii de stat, una fiind Romtasa, scrie Hotnew.ro.
Conducerea Nuclearelectrica a comunicat că în data de 27 noiembrie a primit de la Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătorești "Mazilu și Asociații" Procesul verbal de sechestru emis în dată de 25.11.2019 în Dosarul de executare nr. 22/2014, creditori fiind Micula Ioan și societățile Multipack SRL și Starmill SRL, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acțiuni deținute de statul român.
„Pe data de 27 noiembrie Ministerul Finanțelor Publice a notificat Nuclearelectrica prin adresa nr. 323076 cu privire la faptul că, la acest moment, executarea care face obiectul dosarului este suspendată provizoriu prin încheierea de sedință din 26.11.2019 pronunțată de Judecătoria Sectorului 5 București, în dosarul nr. 27749/302/2019, până la soluționarea cererii de suspendare a executării." Dosarul este legat de mai multe procese în care statul român a fost acționat în instanțe internaționale de către de cetăţenii suedezi Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în baza acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.